Хронично главоболие

Всеки тип главоболие си има своята причина. За да можете трайно да го отстраните, трябва да успеете да я откриете и след това – сами или с помощта на лекар, да изберете най-добрите мерки за лечение. Не забравяйте – болката сама по себе си не е заболяване, а реакция на организма, която ви позволява да разберете, че нещо някъде не е наред. Няколко са причините за поява на главоболие. Една от тях е напрежението. Този вид болка можете да намалите, като се постараете да избягвате стреса. Движете се колкото е възможно повече. Ако работите предимно седнали и относително неподвижни (например на компютър), поне веднъж на час раздвижвайте мускулите на шията и раменете си.

Мигрената също е една от основните причини за главоболие. От мигрена страдат приблизително 20% от хората. Причината за нея са мозъчните съдове, които се свиват и разширяват, изпълвайки главата с пулсираща болка. Трябва да се научите да пазите емоционалното си равновесие, да спите не по-малко от 8 часа. Полезни ще са йогата, дихателната гимнастика и всички водни процедури – контрастен душ, басейн, сауна.

Клъстерно главоболие - за да намалите неприятните атаки и да ги направите по-редки, откажете цигарите и алкохола. Старайте се да живеете по строго определен режим - промените в ритъма на живот провокират пристъпите на този тип главоболие. Източникът на това главоболие е свиването на мозъчните съдове. Най-непосредствената заплаха от високото кръвно е инсулта. Затова лечението е задължително. Посъветвайте се с лекар за медикаментите, които могат да контролират налягането ви. Пристъпите на мигрена и клъстерно главоболие можете да избегнете с помощта и и на всекидневните контрастни студени и горещи компреси. Намокрете две хавлии: едната в студена вода, а другата в гореща и ги поставяйте последователно върху болното място – първо за 30 секунди горещата, а след това студената. Постепенно удължавайте времето и задържайте компресите по 1,5 минути. Главоболие може да бъде предизвикано и от някои медикаменти.

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!