Постоянна (хронична) кашлица

Кашлянето представлява рефлекторно действие, прочистващо дихател-ните пътища от дразнители и излишна слуз. Сухият или задименият въздух, газовете, отделяни от превозните средства, химическите пари, слузта от носните ходове, стичаща се в гърлото, а също алергия или инфекция на дихателните пътища могат да предизвикат кашляне. Кашлицата бива влажна - с отделяне на слуз (храчка) - и суха. Най-честата причина за кашлицата е инфекция на горните дихателни пътища като настинка, грип или бронхит. Възпалението води до дразнене и оток на лигавицата на горните дихателни пътища, а понякога и повишено образуване на слуз, която се изхвърля във вид на храчки. Сухата кашлица може да се дължи на астма, при която се стесняват бронхиолите (разклоненията на бронхите) в резултат на алергична реакция към дадено вещество във въздуха (цветен прашец или домашен прах). Кашлицата се среща по-често през зимата или в райони със силно замърсен въздух. Други причини за поява на кашлица са поради бронхиолит (вирусна инфекция на бронхиолите), остър бронхит (възпаление на бронхите - големите въздушни пътища в белите дробове) се получава вследствие на вирусна или бактериална инфекция. Вирусният бронхит обикновено предизвиква умерена кашлица с храчки, конто са в незначителни количества или са безцветни. При бронхит от бактериална инфекция, чието лечение изисква антибиотици, е налице по-силна кашлица с гьсти зелени или жълти храчки. Хроничният бронхит, при който се наблюдава упорита кашлица с отделяне на храчки, почти винаги се свързва с тютюнопушенето. Вирусните или бактериалните инфекции на белите дробове (пневмония, туберкулоза) предизвикват болезнена кашлица с отделяне на храчки.

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!