Подуване на лимфните възли

Когато лимфните възли се подуят, това е резултат от няколко основни групи заболявания. Първата група са възпалителните болести. Във възлите се струпват много микроорганизми и започват да се делят. Затова лимфните възли се увеличават, а понякога в тях може да се натрупа и течно съдържимо. Друга група болести, за които подсказват подутите лимфни възли, са автоимунните болести като ревматоиден артрит, например. Сред най-опасните заболявания, за които сигнализира лимфната система, са онкологичните - рак на белия дроб, на щитовидната жлеза, левкемия. При това подутите лимфни възли означават, че ракът е в напреднала фаза и има метастази. Тъканта в лимфния възел умира, в него се натрупват много мъртви клетки и възелът се подува. Увеличаването на възлите може и да е сигнал, че човек е болен от СПИН. Обикновено мястото на подутия лимфен възел подсказва и причината за заболяването. Лимфни възли има във всички точки по тялото, където има свиване - ръце, крака, шия. При болен зъб се подува възелът под долната челюст или на шията, при възпаление на гениталиите - лимфните възли в слабините. Ако жената има възпаление или тумор на млечната жлеза, ще се подуе лимфният възел под мишницата. Предразположени към подуване на лимфните възли са хора с по-слаб имунитет или с хронични заболявания - диабет, исхемична болест на сърцето.

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!