КЪРМЕНЕ & ЗАХРАНВАНЕ  |  КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯ

Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите

21 юни 2012 12:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 3 | » Коментирай | Обратно към новината
Автор: Калина  |  Дата: 18.02.2017 16:35

Няма такива глупости просто! А за хиперлактация да сте чували? Също така е много интересно какво е това "възстановяване" на гърдите??? Смях в залата!

Автор: Д-р Стефанова (редактор)  |  Дата: 7.07.2012 11:18

Всяка майка има правото да реши както дали да кърми детето си или не, така и дали да се цеди или не и никой няма право да й каже кое е правилно и кое не е. С тази статия се опитвам да изясня въпроса на всички майки, които не са сигурни дали цеденето на гърдите е полезно или вредно и какво изобщо е значението на цеденето на гърдите за лактацията като физиологичен процес.
Да, сучейки детето изцежда гърдите и така стимулира лактацията. Никъде не казвам, че гърдите се цедят, а детето не трябва да суче. Да, има особени случаи, които изискват да се прецени индивидуално какво да е поведението, за да бъде кърменето успешно. Но в повечето случаи майките търсят специалист по кърмене или лекар, когато детето не получава достатъчно кърма, когато вече са започнали да го дохранват с адаптирано мляко, когато гърдите са болезнени и отделянето на кърма е значително ограничено. В някои случаи е трудно да се възстанови лактацията и детето преминава на изкуствено хранене изцяло, въпреки че майката има желание да го кърми. За да предотвратим това да се случва (а то е доста чест проблем), най-добрия начин е да поддържаме лактацията с изцеждане на гърдата след всяко кърмене поне през първите месеци докато процесът се регулира и се установи равновесие между нуждата на детето и отделяното количество кърма.
Колкото до първите дни след раждането, да, възможно е коластрата да се отдели и лактацията да започне спонтанно само стимулирана от сученето на бебето. Но в повечето случаи гърдите се препълват, стават болезнени, майката изпитва дискомфорт, а бебето няма сила да засуче добре или изсуква малко количество. Най-доброто за облекчаване болката и дискомфорта на майката, а и за стимулиране и улесняване на започването на лактацията е гърдите да се изцеждат.

Автор: Майката, която не цеди  |  Дата: 5.07.2012 23:17

Глупости! Супер неадекватна статия! Има ситуации, в които, ако се напише приложеното, може да бъде много полезно. Но препоръки при специфични ситуации да се пробутват като задължителни за успех във ВСИЧКИ ситуации е меко казано непрофесионално.
Гърдите се изцеждат, да - изцежда ги детето, докато суче.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.