ИНТЕРЕСНО  |  КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯ

Учени създадоха изкуствен яйчник

Автор: Новината Ви е от преди 6 дни!!!!!  |  Дата: 23.09.2010 19:35

Създадоха изкуствен яйчник, който може да отглежда яйцеклетки
www.hospil.bg 16.09.2010

Изкуствен яйчник, създаден при лабораторни условия от дарени клетки, може да имитира функциите на истински орган и да произвежда яйцеклетки, годни за оплождане. Откритието на групата учени е публикувано в Journal of Assisted Reproduction and Genetics

Изследователите твърдят, че постижението им ще позволи да се взимат яйцеклетки от жени, на които им предстои химиотерапия или друго агресивно лечение срещу рак, и след това да съзреят в изкуствената структура. Проучването разкрива още, че за първи път е създадена напълно триизмерна тъкан на яйчник, която се състои от три основни типа клетки.

Откритието би могло да намери приложение и в асистираната репродукция. Въпреки че са необходими още изследвания, учените са обнадеждени, че създаването на поколение ще навлезе в нова ера, където майките вече няма да са подложени на избора дали да имат деца, или не, заради болест.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.