Обозначават на етикета съдържанието на ГМО над 0.9%
Според нормативната база у нас на етикиране подлежат всички продукти, в които има ГМО над 0.9%, съобщават от здравното министерство във връзка с изявленията на депутата Ваньо Шарков от Синята коалиция за контрола над храните с ГМО у нас. Според изнесени от него данни над 2% ГМО има в кремвиршите, някои колбаси, царевичния хляб и чипс, шоколадови вафли с лимонов крем.
На сайта на Министерството на здравеопазването е публикувана изчерпателна информация за ГМО и съдържанието им в храните. Съгласно изискванията на Закона за храните и Регламент 1829/2003 на ЕС през 2004 г. в страната е създадена Национална лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ. Там се изследват хранителните продукти, разпространявани в търговската мрежа у нас за наличие на генетично модифицирани организми. Резултатите се публикуват на сайта на службата.
Всяка година се публикува и отчет на Националната лаборатория за контрола на ГМО в храните, както и седмичен отчет на изследваните проби и резултатите от тях. Когато има несъответстващи проби, съответната инспекция ги санкционира с актове и наказателни постановления.
От 2004 г. до края на 2008 г. са изследвани 1128 проби от хранителни продукти. В 75 от тях е установено, че има съдържание на ГМО над 0.9%. Здравните инспектори са взели и съответните мерки за слагането на етикети върху тези продукти от производителите или вносителите им.