Готвенето на газ води до ракови заболявания
Готвенето на газ е по-вредно за готвача, отколкото ако той работи с електрически котлон. Това става ясно от изследване, публикувано в списание Occupational and Environmental Medicine.
Пушекът при пърженето на храни на висока температура беше класифициран наскоро като „канцерогенен“ от Международния център за изследвания на рака към Световната здравна организация.
Учени от Университета за наука и технологии в Трондхайм, Норвегия, са направили сравнение между пържене на месо на газ и на електрически котлон, с маргарин или със соево олио. Опитът се състоял в това да се пържат 17 говежди стека от по 400 г. всеки в продължение на 15 минути в кухня, оборудвана с абсорбатор, при условия, подобни на тези в кухнята на западноевропейски ресторант.
Учените са открили концентрация на полициклични ароматни въглеводороди и алдехиди, които се считат за канцерогенни замърсители, както и на ултрафини частици, които са токсични за белите дробове.
Според учените най-високите нива на нафтален (полицикличен ароматен въглеводород) са установени при пържене с маргарин на газов котлон. Най-високи нива на алдехиди са установени при пържене на газ без значение с каква мазнина. Пак при пържене на газ се отделят и най-високи концентрации на фини частици, които са свързват с пламъка на газа, а не с пърженето.
16.01.2017 ()
Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети
14.12.2012 ()
В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.
» Прочети
5.12.2010 ()
Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети
5.12.2010 ()
Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети
2.12.2010 / Мария Цветкова ()
Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети
25.11.2010 ()
Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.
» Прочети
24.11.2010 / Мария Цветкова ()
Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети
28.10.2010 / Галин Петков ()
Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети
19.10.2010 / Doctoronline.bg ()
За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети
13.10.2010 ()
Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети