Зимата отключва исхемичните инсулти
През зимата честотата на исхемичните инсулти се повишава с 50%, а смъртността - с 15%, твърдят английските специалисти. Според тях това се дължи на влиянието на температурата, влажността на въздуха и варирането на атмосферното налягане.
Студът повишава кръвното налягане, а кръвообращението в мозъка се влошава. Съставът на кръвта също се променя. Повишава се съдържанието на холестерола, на триглицеридите и на фибриногена. Така се влошава мозъчната микроциркулация.
А когато към всичко това се добави и значително по-лошият хранителен режим през зимните месеци - намален прием на плодове и зеленчуци и похапване на тлъсти меса, положението става наистина сериозно. Това води до намаляване на антиоксидантното съдържание в организма.
За да се избегнат неблагоприятните последици, лекарите съветват да се вземат превантивни мерки. Те най-често са свързани с медикаменти за подобряване на кръвния поток и глюкозния метаболизъм. Ако към това се добави и голяма порция плодове и зеленчуци, човек може да сведе рисковете до минимум, категорични са англичаните.
Първична профилактика може да намали рискът от мозъчни инсулти с 80%. Някои от по-важните рискови фактори за развитието на това заболяване са повишеното кръвно налягане, тютюнопушенето, различните сърдечни заболявания (предсърдно мъждене, миокарден инфаркт), захарният диабет, хиперлипидемията (повишен холестерол и триглицериди), атеросклеротичните промени в каротидните артерии, затлъстяването, злоупотребата с алкохол и липсата на физическа активност.
Борбата с рисковите фактори има основно значение за предпазване от мозъчен инсулт. При наличието на оплаквание и съмнения човек трабва да се обърне към специалист, за да бъде правилно диагностициран и при необходимост – лекуван с медикаменти. Но така или иначе се налага пълна промяна в начина на живот, особено през зимата.