Херингата – най-добрата риба за зимата
С идването на зимата много хора инстинктивно посягат към мазната храна, за да компенсират загубата на енергия. Учените установили, че за тази цел най-полезна е херингата, която съдържа полезни мастни киселини, които подобряват жизнените функции на организма, предава БГНЕС.
Група шведски учени от Технологичния университет в Гьотеборг, ръководени от Хелън Линквист, открили, че херингата има много полезни свойства. Този вид риба защитава от атеросклероза и предпазва сърдечно-съдовата система.
В изследването участват група доброволци, които се хранили със 150 грама филе от херинга пет пъти седмично. Специалистите внимателно наблюдавали здравето им и установили, че ефектите са изключително благоприятни за организма.
Редовната консумация на херинга помага да намалите „лошия“ холестерол и заздравява стените на кръвоносните съдове. Това означава значително намаляване на риска от сърдечни проблеми и атеросклероза.
Според специалистите месото от херинга може да замени някои от най-скъпите риби като сьомгата. Херингата е почти толкова полезна, а заради достъпната цена може да се яде всеки ден.