Плодовете, чаят и кафето пазят от болести
Учени установили, че рискът от хроничните болести и смърт намаляват от плодове, зеленчуци, чай и кафе заради съдържащите се в тях полифеноли или мощни антиоксиданти, пише британското издание Express.co.uk.
Изследователи от Барселонския университет в продължение на 12 години наблюдавали 807 мъже и жени от централна Италия, които били на възраст от 65 години и нагоре. Те установявали равнището на полифеноли в организма им чрез биомаркери, съдържащи се в урината. Смъртността е паднала с 30 процента в групата участници, която е консумирала над 650 грама полифеноли на ден в сравнение с онези, които поемали под 500 грама.
Притежаващи антиоксидантнто, противовъзпалително и противораково действие, полифенолите се съдържат в плодовете, зеленчуците, орехите, зърнените култури, а също в чая и кафето. Учените стигнали до извода, че хората които поемат такива храни са подложени на по-малък риск от развитие на хронични заболявания. /БГНЕС
24.04.2024 ()
Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети
24.04.2024 ()
Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети
23.04.2024 ()
Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети
23.04.2024 ()
Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети
23.04.2024 ()
На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети
23.04.2024 ()
Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети
22.04.2024 ()
КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети
22.04.2024 ()
90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети
22.04.2024 ()
Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети