НОВИНИ

Интервю с доц. д-р Цветин Генадиев – ръководител на „Вита простата център”

2 септември 2013 10:15 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ | Коментари: 3
Интервю с доц. д-р Цветин Генадиев – ръководител на „Вита простата център”

Рак на простата – какви са методите за справяне с проблема?

Доц. Генадиев, като уролог Вие сте отдал голяма част от Вашите професионални усилия в областта на рака на простатата. Повече от 10 години работите за ранна диагностика на простатния карцином. Моля, направете кратък увод по тази не толкова коментирана тема.

Благодаря за възможността да споделя моите професионални наблюдения и заключения по тази тема.

Карциномът на простатната жлеза, или ракът на простатата, е заболяване на мъжете на възраст най-често от 50 до 70 години. В тoзи най-активeн за мъжете период те се проявяват най-силно като семейно и социално активни личности, достигнали са своите професионални върхове. Известно е, че рано открит, ракът на простатата е лечим.

Дoц. Генадиев, как се извършва ранната диагностика и какви препоръки бихте отправили към пациентите?

За мъжете над 50-годишна възраст според вероятността да развие рак простатата е втори до трети по честота орган, т.е. има възрастова причина за това състояние. Това следва да се има предвид от пациентите.

Ранната диагностика на рака на простатата е възможна поради това, че простатната жлеза има собствен индикатор за състоянието си, ако ми позволите това широко определение. Това е така нареченият простато специфичен антиген или ПСА. Само простатната жлеза има специфичен туморен маркер. От неговите стойности разбираме, че жлезата се променя по някаква причина – възпаление, доброкачествена хиперплазия, рак или други промени. Препоръчваме на мъжете на 50-годишна възраст да започнат ежегодно изследване на ПСА. Ако бащата на пациента е имал рак на простатата, тогава се препоръчва изследването и прегледът да започнат на 40-годишна възраст.

Доц. Генадиев, какви симптоми има ракът на простатата и кога пациентът трябва да се обърне към уролог?

Пациентите трябва да знаят, че ранният простатен карцином не се проявява с оплаквания, каквито мъжете имат при увеличена простата. Ранната диагностика е ключова за по-нататъшния изход. При рано открит карцином пациентът може да избира различни методи за справяне с проблема. Някои от тях са класически, други - все още в период на проучване. И отново напомням за риска при възрастта над 50 години.

Да разбираме ли, че пациентите с рак на простатата имат избор на лечебни методи?

Да, точно така. Целта е пациентът да бъде здрав, да живее дълго и не на последно място - да запази качеството си на живот. Пациентът трябва да остане социално значим, семейно полезен и да запази самочувствието си като представител на силния пол. Трябва нашето лечение да бъде индивидуално избрано и с очакван успех за конкретния пациент, а не по принцип.

Класическите методи са три – радикална операция, лъчелечение и антиандрогенно лечение, по-популярно като хормонално лечение. Хормоналното лечение е класически метод, познат на българската практика, но не е радикален. За разлика от него първите два метода са радикални, което означава, че трябва да излекуват процеса. Това невинаги е така. След години настъпва така нареченият биохимичен прогрес, когато започва покачване на ПСА въпреки проведено радикално лечение – оперативно или неоперативно. Тук отново се връщаме на диагностиката, от която сме започнали лечебния процес.

Всеки пациент е диагностициран в различен стадий на болестта и има различен здравословен статус. За един е препоръчителна радикална операция, за друг поради други болести това е рисков метод. Важно е и запазване качеството на живот на пациента. В нашата страна вече има почти всички съвременни методи за справяне с този проблем и нещо повече - има и опит с прилагането им. Сред тези методи е и лапароскопската радикална простатектомия.

Какви са предимствата на лапароскопската радикална простатектомия пред отворената класическа операция?

За разлика от отворената операция при лапароскопската пациентът се оперира от дистанция. Операторът извършва операцията, без да докосва тъканите на болния с ръце, а чрез инструменти. Вижда тъканите чрез видеокамера и монитор с увеличение повече от 10 пъти.

Основното предимство на лапароскопската пред отворената техника е, че оперативната травма на пациента е значително по-малка и се запазва физиологичното равновесие на организма, не се губи кръв или това е в незначително количество. По-щадящата операция съхранява имунитета на пациента, което е важно за онкологично болните. Пациентите след лапароскопска простатектомия най-често не изпитват болка, възстановяват се бързо и много важно – самостоятелно, без помощ от персонала. Така се запазва тяхното самочувствие като пациенти и хора, чувстват се независими. Професионалното удовлетворение за нашите усилия е бързото възстановяване на болния и леките следоперативни грижи.

Доц. Генадиев, Вие, като инициатор, основател и ръководител на „Вита простата център” в болница „Вита”, какво бихте препоръчал на българските мъже за тяхното урологично здраве?

Да, предложих инициативата за този простата център и тя се осъществи с пълната подкрепа на ръководството на МБАЛ „Вита” и на целия болничен персонал. Казвам това, защото диагностиката на рака на простатата е атестат за институционално ниво. Това ниво се постига не само от уролога. Тук еднаква роля имат осигуряването на апаратура, ниво на патологоанатомичната и клиничната лаборатория, операционен блок и т.н.

Целта на „Вита простата център” е в една болнична база нашите пациенти да получат съвременна диагностика и решение на проблема независимо от диагнозата – доброкачествена хиперплазия или карцином (рак на простатата). Болницата разполага с високо технологична апаратура за лапароскопия и лазерна урология, съвременни инструменти и болнична база. Извършваме биопсия на простатата и лапароскопска радикална простатектомия.

Работим с удовлетворение, а това е основа за добра и съвременна медицинска помощ за нашите пациенти.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Владимир Димитров  |  Дата: 15.07.2018 22:23

Здравейте.Имам кръв в спермата и силно се безпокоя за излекуването му понеже се намирам и живея в Англия. Тук ми направиха почти всички изследвания по проблема като цитоскоп,кръвните и дори X Ray ренген.Докторите заявяват че всичко било в норма но аз продължавам да имам кръв в спермата. Моля споделете вашето мнение и какво точно се случва с мен и как да стигна до успешно излекуване!

Автор: ivan  |  Дата: 10.09.2013 08:18

На 62 г съм.Досега не съм имал проблеми с простатата.Може ли да използвам профилактично някакви лекарства и какви? Благодаря Ви!

Автор: Йорданов  |  Дата: 3.09.2013 16:39

Къде и как мога да се запиша за приглед и изследвания. Центъра работи ли със здравната каса.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети