НОВИНИ

Енергоспестяващите лампи могат да доведат до слепота

16 май 2013 16:25 | Коментари: 4
Енергоспестяващите лампи могат да доведат до слепота

Лампите, които помагат на екологията, са захранвани от диоди, излъчващи светлина, която може да увреди ретината на окото и дори да причини слепота.

Ново проучване разкрива какви могат да са неприятните последици от енергоспестяващите крушки, които всички така усилено насърчават. Те са рекламирани като най-добрата алтернатива на традиционната крушка, но в същото време използват до 85% по-малко енергия. Някои от производителите на тази крушка съобщиха, че в последно време продажбите са се увеличили с 38%.

Въпреки това те са много по-скъпи от обикновените, независимо че производителите твърдят, че потребителите спестяват пари, тъй като светодиодите издържат много по-дълго време. Необяснимо и досега е оплакването на много хора от кожни раздразнения и главоболие.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (4)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Boris  |  Дата: 25.06.2013 19:34

Аман от некадърни журналисти и коментатори. Joro е 100% прав, а в английския оригинал на статията изрично пише че става дума за новопоявилите се на пазара свето-диодни крушки. Луминисцентните енергоспестяващи крушки са на пазара по-вече от 10 години и освен опасността при счупване други "противопоказания" не са известни.

Автор: едитаedith  |  Дата: 19.05.2013 23:41

За съжаление статията казва една голяма истина- от 12_13 години де появиха тези отвратителни лампени.от които наистина получавам главоболие , очите ми се уморяват отмъщения..трагедията р ,че хи слагат навсякъде, е магазините р най лошо, просто ми призлява. Губя почвата под краката си..направо ужас...
85

Автор: Gio  |  Дата: 18.05.2013 06:40

Умолявам трезвомислещите да игнорират по-горния коментар на Joro, защото няма нищо общо с истината... Така наречените "енергоспестяващи крушки" не са енергоспестяващи. Тази показаната на снимката си е луменисцентна компактна лампа (CLL). Когато търговците ви продават луменисцентни лампи, те демонстрират мощността консумирана от тръбите, а не ви казват за допълнително консумираната електроенергия от захранването (дросел, електронно и т.н.). Тази допълнително консумирана мощност е значителен процент от крайната консумация, но търговци - какво да ги правиш..?
Именно тези луменисцентни лампи излъчват в пъти по-високо ултравиолетово лъчение от колкото е допустимо. Представете си на какво сме подложени всички ние, благодарение на спестената информация от търговците и липсата на контрол над продаваните стоки... Толкоз.

Автор: Joro  |  Дата: 17.05.2013 16:27

информацията за проблеми със зрението касае LED "лампите" или с други думи - светодиодните, а не енергоспестяващите....!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети