НОВИНИ

Интервю с д-р Росен Тушев – ръководител на „Вита Херния Център”

1 май 2013 13:07 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ | Коментари: 0
Интервю с д-р Росен Тушев – ръководител на „Вита Херния Център”

Д-р Тушев, какво представлява хернията и кога се появява тя?

Хернията е социално значимо заболяване, което се среща при около 2 % от хората навсякъде по света. Тя най-общо представлява излизане на тъкан, орган или част от орган през вроден или придобит дефект в мускулната или съединителнотъканната обвивка. Най-чести са херниите на предната коремна стена. Поради вродена или придобита локална слабост в коремната стена в нея може да се появи отвор, през който мастна тъкан или част от коремен орган, покрит от перитонеум, може да излезе навън.

Какви са различните видове хернии и къде се появяват?

Херниите са различни видове, в зависимост от анатомичната област, в която се появяват. Когато тя се появява в междупрешленното пространство на гръбначния стълб, говорим за дискова херния, съответно на диафрагмата – диафрагмална, хиатална херния, на коремната стена или в отвори на коремната кухина. Често срещана е пъпната херния. По местата, където е имало предишна операция, наблюдаваме следоперативна херния. През последните години се дефинира и т.нар. „спортна” херния, която е специфично заболяване при активните спортисти.

Могат ли травмите да бъдат причина за проблема?

Много рядко. Основната причина винаги е в съединителната тъкан. Когато тя е хабитуално не добре структурирана, се разкъсва под напора на вътрекоремното налягане. Под въздействието на това налягане органите започват да си “пробиват” път и често излизат непосредствено под кожата.

Херния може да се появи в резултат на вроден дефект, а причината за пъпната най-често е затлъстяването, а в някои случаи и бременността. В тези случаи е достатъчно само едно рязко движение, като вдигане на чанта например, за да се появи херния. А тази, която се появява на гръбнака, почти сто процента е следствие от травма.

Какво е лечението на хернията и възможно ли е тя да изчезне от само себе си?

За съжаление това не е възможно. Веднъж възникнал, отворът в коремната стена не може да заздравее спонтанно или да бъде лекуван консервативно с лекарства и др. Много често в ранния си стадий хернията може да остане незабележима, да не досажда и да остане така години наред. При такива случаи, обаче, винаги има опасност от усложнения. Рискът да се прояви в най-тежката си форма винаги съществува. Достатъчно е да се направи една грешна стъпка (тежка физическа работа, вдигане на тежести) и хернията ще се появи. Лечението в този етап може да е само радикално.

Каква операция да изберем при херния на коремната стена - традиционна операция или лапароскопия?

Изборът на конкретно оперативно лечение на хернията зависи от множество фактори и най-вече от индивидуалното състояние на пациента и опита на хирурга. Все пак двата вида операция могат да се диференцират по няколко признака.

При конвенционалната (традиционната) операция посредством разрез и използване на собствени тъкани, херниалният сак се отваря и херниалното съдържимо се прибира, като след премахването на сака се прави херниопластика.

При този метод се получава напрежение на тъканите в областта, съпроводено с дискомфорт, болка и по-дълъг период на възстановяване (4-6 седмици). Има и голям процент рецидиви (15-30%).

Съществуват редица модификации на херниопластиката, с имплантация на протеза (платно), известни като техники без напрежение на тъканите, при които рецидивите са под 3%.

При лапароскопията с помощта на малки отвърстия на коремната стена, посредством микроинструменти и под видео контрол се извършва дисекция в областта на хернията и редукция на херниалния сак. Поставя се полипропиленова протеза от вътрешната страна на коремната стена.

Лапароскопията дава възможност още за визуализиране на недиагностицирани хернии. Този метод е изключително подходящ също така при двустранна и рецидивна херния, като вътрекоремното налягане благоприятства по-добрата фиксация на платното. Следоперативната болка е по-слаба и пациентът се възстановява значително по-бързо (5-7 дни). Всичко това благоприятства по-бързото връщане към обичайната активност.

Какви методи за лечение на хернията предлага „Вита Херния Център” и какво бихте посъветвали всички пациенти, които страдат от това заболяване?

Опитът ми като специалист през годините показва, че старите „стандартни” операции не винаги са толкова ефективни за лечението на една херния. Затова във „Вита Херния Център” експертно прилагаме въведените стандарти на Европейската Херния Асоциация (European Hernia Society – EHS), чийто член съм. Наред с конвенционалните оперативни техники, прилагаме в пълен обем и лапароскопските (безкръвни) методи. Макар че има различни видове хернии и различни методики за възстановяване на коремната стена, при всеки конкретен случай ние използваме най-подходящия метод с цел снижаване до минимум процента на рецидивите.

Съветът ми към всички, които страдат от херния или пък имат непотвърдени подозрения за съществуването на такава, да посетят херния специалист и да вземат мерки възможно най-бързо. В тази връзка в болница „Вита” регулярно организираме безплатни прегледи за пациенти с херния. Онези от Вас, които се интересуват, могат да следят новините на уебсайта на болницата www.vita.bg, за да се осведомят относно предстоящите прегледи. Колкото по-рано се диагностицира хернията, толкова по-леко и без усложнения преминава нейното лечение, което е единствено и само оперативно.



 

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети