НОВИНИ

Всяка година от рак се разболяват 36 000 в България

3 февруари 2013 18:42 | Коментари: 0
Всяка година от рак се разболяват 36 000 в България
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев. Снимка: БГНЕС

4500 момичета на 12-годишна възраст са се ваксинирали против рак на маточната шийка за първите 2 месеца от началото на кампанията за превенция на раковото заболяване.

При тези темпове до края на 2013 г. можем да постигнем покритие на 50% от броя на 12-годишните, като процентите, които се достигат във водещите европейски страни са 75%.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев преди Световния ден за борба с рака - 4 февруари, предаде репортер на БГНЕС.

В МЗ предстои приемането на Национален антираков план. Става въпрос за шотландския антираков план, който да се адаптира към нашата система, обясни доц. д-р Асен Дудов, началник на клиниката по онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Едно от направленията, по което ще се работи, е повишаване на здравната култура, тъй като много от болестите могат да се излекуват, стига да се открият в началните стадии, обясни той.

Близо 150 млн. лева ще бъдат дадени за апаратура за ранна диагностика на онкологични заболявания и извършени ремонти в 13 от големите областни и университетски болници, каза още д-р Вичев. Това включва и закупуването на линейни ускорители, като по данни на онколозите ще подобри качествено лъчетерапията за онкоболните, поясни той. Зам.-министърът изказа и своята надежда в два медицински центъра да бъде въведено третиране на болни по безкръвен път, което до момента не се прави в България.

Част от плана е и проектът „Спри и се прегледай“, който е изключително важен от онкологична гледна точка, продължи д-р Вичев. Той ще стартира вероятно през месец март, а част от него ще е и изготвяне на раков регистър. За първи път в АГ кабинетите ще бъдат извършвани и ултразвукови прегледи за проблеми с гърдата, което до сега не се е случвало, каза още зам.-министърът. Това е изключително ценен подход от диагностична гледна точка и може да върви успоредно с мамографията, разясни Вичев. За съжаление на този етап в България има не повече от 5 апарата, които отговарят на съвременните изисквания за качество на мамографията, каза още зам.-министърът.

Това, което се върши в другите държави с млади хора, които са пропагандатори на борбата с рака, както и останалите болести, в България остава на заден план, заяви той. Можем само да ползваме модела на западните държави, за да ангажираме цялото общество в решаването на тези проблеми, допълни зам.-министърът.

От 2010 година насам има значима положителна промяна при ранната диагностика на онкозаболявания, както и коренна промяна на облика на всички центрове, които се занимават с диагностика и лечение на тези заболявания, смята Вичев. По неговите думи родното здравеопазване е на път да навакса и голямото технологично изоставане в лечението на ракови заболявания.

Въпреки това годишният брой на новозаболелите от рак е нараснал от 24 000 души през 90-те до 36 000 на година в момента, съобщи доц. д-р Галина Куртева, национален консултант по онкология. Тя уточни, че темпът на растеж е подобен в повечето страни. Според д-р Куртева и в момента има разработени конкретни стъпки, които, ако ги следваме, но не стихийно, ще се случат добрите неща. „Но не и без участието на всички. Зависим от много компоненти, ако не се обединят усилията да са в една посока, просто няма да се случи“, добави тя.

Д-р Вичев също акцентира върху нуждата от качествено обучени медицински кадри, които да работят с новите високотехнологични апарати. Според него трябва да се увеличи и заплащането в здравеопазването преди обучението на учещите се в момента специалисти да приключи, за да не предпочетат да работят в чужбина. Зам.-министърът призова за управленчески консенсус в сферата на здравеопазването. „Трябва да има приемственост, план, който да бъде приет с консенсус от всички, който да се изпълнява било със средства от държавния бюджет, било от еврофондове. Процесът е бавен, донякъде закъснял, но не е все още безнадеждна ситуацията“, заяви той.

Според Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), е мит твърдението, че за положението на онкоболните е виновна единствено държавата. Тя даде за пример програмата „Виктория“ за рехабилитация на жени, боледували от рак на гърдата, която вече е станала национална програма и ще се покрива със средства от министерството. Адърска напомни, че 1 от всеки 3 ракови диагнози може да се избегне, ако човек е активен и се храни правилно, както и ако се откаже от вредни навици като тютюнопушенето.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети