ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Зимно меню за здраве

30 ноември 2012 07:38 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 5
Зимно меню за здраве
/ © informationvine.com

Все повече през последните седмици зачестяват простудните заболявания. През този сезон организмът, особено на децата, е по-уязвим и лесно бива атакуван от инфекции.

За да сте силни в борбата с простудните заболявания, трябва да имате силна имунна система. А най-доброто, за да постигнете това, е да си осигурите здравословно меню. Какво включва то?

На първо място трябва да подчертаем, че  здравословната храна е различна за различните възрастови групи. Важно е и това, че менюто трябва да е разнообразно. Задължителнпо в него трябва да има по нещо от петте главни хранителни групи:

  • Плодове и зеленчуци;
  • Хляб, зърнени храни, ориз, макаронени изделия;
  • Мляко, млечни продукти, сирене;
  • Месо, птици, риба, яйца;
  • Бобови храни, ядки.

Основни източници на витамини и минерали са плодовете и зеленчуците.

През зимния сезон особено нужни са антиоксидантите – витамини С, А, Е , фолиева киселина, редица минерали – селен, цинк, желязо. В този период от годината те укрепват организма, повишават съпротивителните му сили, стимулират обмяната на веществата. Ще осигурите антиоксиданти в менюто, като включите моркови, зеле, картофи, тиква, цитрусови плодове.

Вече и през зимата на пазара се предлагат много и разнообразни плодове и пресни зеленчуци. Има обаче шампион по витамини – ЗЕЛЕТО! Добре е да си осигурите „запаси“ от него – да го купите от сигурен източник и да го съхранявате в проветриво и сухо помещение. Зелето е особено богато на витамин С, а зелените му външни листа – на провитамин А и на минерални соли, които са изключително важни за организма.

Имайте предвид, че червеното зеле е по-богато на витамин С. Цветното зеле (карфиолът) съдържа пълноценни белтъци, минерални соли и витамини.

Празът е също зимен зеленчук, който заслужава внимание. Добре е да запомните, че витамините и минералите в него са в по-голямо количество в зелените листа по повърхността му. Използвайте го в супи и салати. Заменяйте лука в ястията с него.

Не пренебрегвайте хляба и зърнените храни. Предпочитайте пълнозърнестите продукти.

За децата е особено важно, но и за възрастните е добре да предпочитат нетлъстото месо – телешко, пилешко, заешко. Изключително полезна за имунната система е и консумацията на риба и рибни продукти.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (5)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: bsskuprkob  |  Дата: 18.01.2013 21:20

u5MBu1 , [url=http://lgyjhgpohdnk.com/]lgyjhgpohdnk[/url], [link=http://vhhwuhwtasni.com/]vhhwuhwtasni[/link], http://vqdwomksqqwl.com/

Автор: lwwptow  |  Дата: 18.01.2013 15:01

z5xysW <a href="http://cvfnekuhtudr.com/">cvfnekuhtudr</a>

Автор: cukhqjhwyfx  |  Дата: 17.01.2013 14:30

NL9Pcj , [url=http://hppbyypiasox.com/]hppbyypiasox[/url], [link=http://ltkkzbowlrhn.com/]ltkkzbowlrhn[/link], http://imjpoaxlacls.com/

Автор: Soraia  |  Дата: 16.01.2013 13:02

Umm, are you really just giivng this info out for nothing?

Автор: elena  |  Дата: 14.12.2012 08:49

Blagodaria za ka4estvenite saveti,te mi pomagat v rsbotata mi,az sam dietolog i 4eta s interes vsi4ko za xraneneto. VESELI PRAZNIZI!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети