Полезно ли е цвеклото?
Червеното цвекло е сладко и има приятен аромат. Подходящо е за храна както при възрастните, така и при децата, от които се харесва и приема много добре. Някои проучвания дори го класифицират като „суперхрана“.
Цвеклото е богато на въглехидрати, витамини (особено витамини от група В) и минерали (сред които най-вече калций, калий, магнезий, желязо, фосфор, йод). Съдържанието на йод в цвеклото е важно, като специалистите твърдят, че по съдържание на йод цвеклото е на едно от първите места сред зеленчуците.
Цвеклото не се препоръчва при хора, склонни към образуването на бъбречни камъни, тъй като е богато на оксалати.
Антоциан (отговорно за червеникавия цвят на цвеклото) е вещество, за което има данни, че може да се използва в лечението на тумори, но науката не е потвърдила лечебните му свойства.