ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Омега-3 мастните киселини не потвърждават значението си в превенцията на съдови инциденти

5 ноември 2012 12:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Омега-3 мастните киселини не потвърждават значението си в превенцията на съдови инциденти
/ © cornerstonewellnessmd.com

Според нов доклад на учени от американската агенция за интегративна медицина (Natural standard) сравнителните проучвания относно влиянието на приема на омега-3 мастни киселини са противоречиви.

Сравняването на резултатите от дългогодишни мултицентрови проучвания показва, че приемът на омега-3 мастни киселини не променя статистически значимо сърдечно-съдовия риск.

Източници на омега-3 мастни киселини са рибеното масло, в което се съдържа докозаексаенова киселина и ейкозапентаенова киселина, докато в някои ядки и растителни мазнини се съдържа алфа-линоленова киселина.

Няколко рандомизирани клинични проучвания бяха показали, че при хора, преживели сърдечно-съдови инциденти, редовната консумация на риба, рибено масло или хранителни добавки, съдържащи горните омега-3 мастни киселини, намалява риска от фатални и нефатални сърдечно-съдови инциденти, внезапна смърт и смърт по други причини.

Днес събраната информация от редица проучвания, обхващащи 60 680 души, дава основание да се направи заключение, че няма статистически значима полза от приема на омега-3 мастните киселини в тази насока.

Новината е шокираща на база това, което се предполагаше до момента. Остава да се работи в тази насока още по-задълбочено, за да се открие реалният ефект на омега-3 мастните киселини и ролята им в превенцията на сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети