БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО

Спина бифида – един проблем с много неизвестни

23 октомври 2012 10:30 | Коментари: 0
Спина бифида – един проблем с много неизвестни
/ © СПИНА БИФИДА И ХИДРОЦЕФАЛИЯ-БЪЛГАРИЯ

В световен мащаб напредъкът в медицината и здравната грижа са подобрили значително качеството на живот на хората със спина бифида и хидроцефалия. Това е причината, поради която светът ще отбележи 25 октомври, Световния ден, посветен на спина бифида и хидроцефалия, с фокус върху теми като социалната интеграция, професионалната реализация, достъпа до работни места. За България обаче те звучат твърде абстрактно и отдалечено във времето.

Тук темата, която вълнува преди всичко, е достъпът на децата ни до качествено медицинско лечение и здравна грижа. Голямата болка на семействата, които живеят със спина бифида и хидроцефалия в България, е, че здравната ни система много често не може да гарантира и най-базисната медицинска грижа, което обрича децата ни. Фактът, че държавата ни е част от ЕС или че парламентът е ратифицирал Конвенцията за правата на хората с увреждания, по никакъв начин не гарантира достъпа на децата до адекватно медицинско лечение и грижа.

Един съвсем обикновен пример от всекидневието на семействата с деца със спина бифида и/или хидроцефалия е урологичната грижа. Голяма част от засегнатите от спина бифида страдат от инконтиненция, която в развитите страни от десетилетия се контролира с подходящи програми, включващи самокатетъризация няколко пъти дневно. От десетилетия по света (дори в страните от Третия свят) хората със спина бифида контролират своята инконтиненция, а не тя тях. Те се радват на пълноценен живот, без пелени, без инциденти, без бъбречни увреждания.

Утвърдила се по света от десетилетия, в България тази техника се явява в голяма степен непозната за медицинските специалисти, които трябва да се грижат за децата със спина бифида. В България няма кой да обучи родителите как да катетъризират децата си, а по света 4-годишни хлапета се справят отлично с поставянето на катетър.

Малкото деца в България, които практикуват чистата катетъризация, го правят след консултация в чужбина. В нашата държава децата нямат достъп и до съвсем базисни урологични изследвания като видеоуродинамика, за които също трябва да пътуват в чужбина.

Минималните месечни разходи за катетрите и консумативите към тях за тези семейства са от порядъка на 150 лв. Докато в цяла Европа те се покриват от здравното осигуряване, в България родителите сами ги заплащат, наред с разходите за рехабилитация, помощни средства, шини.

Тези 150 лева не просто подобряват социалната интеграция на децата и им позволяват да посещават свободно детска градина и училище, без притеснения от присмех. Това е инвестиция в здравето на детето, която пази бъбреците от тежки безвъзвратни увреждания.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Защо децата родени с Цезарово сечение са по-склонни към затлъстяване

22.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

Според изследване на Американската кардиологична асоциация децата родени с Цезарово сечение са с 40% по-склонни към развиване на метаболитни заболявания още от най-ранна детска възраст. » Прочети

Всяка седма жена страда от постродилна депресия

16.04.2013 (Коментари: 0)

От депресия през първите шест месеца след раждането страда всяка седма жена, показва ново изследване.

» Прочети

Грешки при храненето на детето в ранна детска възраст

12.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 23)

Като ранна детска възраст се приема периодът 1 до 3 години. » Прочети

Липса на апетит при децата. Как да стимулирате апетита?

8.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 8)

Много родители се притесняват, че децата им не се хранят достатъчно добре. » Прочети

Признаци на овулация

19.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ако не сте се замисляли досега, може и да ви се стори странно, но да, овулацията е причина за редица промени в тялото и съзнанието ви.

» Прочети

Детски глисти – как да опазите детето си?

26.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Една in vitro история

25.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Едно човешко създание започва своето съществуване на всяка четвърт от секундата някъде по света. » Прочети

Детски глисти – как се проявяват?

14.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Анемия при младото момиче. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?

27.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 5)

Препоръчва ли се на младото момиче да взема допълнително препарати, съдържащи желязо, когато е в менструация? » Прочети

Вагинални промивки

21.08.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Здравото влагалище не се нуждае от промивка при никакви обстоятелства. » Прочети