Прекалено много салата може да е причина за подуване на корема


Докато работите, най-вероятно храненето ви през деня е накрак или поне „набързо“ – независимо какво, как и къде. Но през ваканцията сте имали възможността да се храните по-здравословно. Или поне така сте си мислели, а в крайна сметка сте си причинили подуване на корема, запек, отоци по краката.
Свежи салати и плодове на всяко хранене? Да, но те са предпоставка да страдате от подуване на стомаха и газове след хранене. Дължи се на киселинността и ферментационните процеси, протичащи в стомаха. Трудно е да се каже кога прекалявате със зеленчуците. По-скоро поносимостта е индивидуална. Добре е да познавате организма си и да не прекалявате.
От друга страна овкусяването на салатата със зехтин (който е богат на полиненаситени есенциални мастни киселини) е начин да се предпазите от друг неблагоприятен ефект на летните салати – задържането на течности. Мастните киселини от зехтина участват в процесите по поддържане на обмяната на течностите в организма.
Приемайте достатъчно протеини. Животински или растителни, определено количество протеини трябва да присъства в чинията ви. Дефицитът на протеини може да е причина за задържане на течности.
Дъвчете добре. Хранете се на малки хапки и сдъвквайте всяка поне 15 пъти (особено в началото на храненето). Храносмилането се затруднява, когато гълтате големи хапки. А ако още първите ви хапки блокират процеса, следващите утежняват състоянието и не могат да преминат. За да си помогнете, създайте си навика да оставяте приборите си след всяка хапка – така ще имате време да сдъвквате храната добре.
