ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Босилекът – свещено растение в кухнята

12 септември 2012 12:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 0
Босилекът – свещено растение в кухнята
/ © 3morganic.com

В Индия, посветена на Кришна, босилекът се е използвал за готвене само от най-високопоставените в обществото хора. В православното християнство босилекът е ритуално растение и е бил забранен за използване като подправка.

Но днес той се среща както в домашните кухни, така и в ресторантите. Пресен през лятото, замразен през останалото време или сушен – босилекът е интересна подправка, особено за дамите.

  • Срещу умората. Малко известно е, но босилекът е богат на желязо. А жените често имат отрицателен баланс на желязо. Знаейки, че една супена лъжица босилек съдържа повече от 2 мг желязо, когато нашата дневна нужда е от 18 мг, не се колебайте да го използвате. Особено подходящ е за летните салати  и пастата.
  • Тонус, витамин С. Винаги имаме нужда от повече витамин С, това се отнася особено за пушачите. С 60 мг/100 г, босилекът покрива в значителна степен нашата дневна нужда. Какъв по-хубав коктейл с витамин С от салата домати с моцарела, поръсени с босилек и лимонов сок?!
  • Калций за костите. В превенцията на остеопорозата своя роля може да има и босилекът. И въпреки че остеопорозата става проблем за жените след определена възраст, натрупването на калций в костите трябва да продължава през целия живот. Дори и да не може да замени млякото и млечните продукти или хранителните добавки с калций, босилекът осигурява малка доза. Все пак всяка възможност за намаляване на риска от едно заболяване трябва да се познава и използва.
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети