Босилекът – свещено растение в кухнята
/ © 3morganic.com
В Индия, посветена на Кришна, босилекът се е използвал за готвене само от най-високопоставените в обществото хора. В православното християнство босилекът е ритуално растение и е бил забранен за използване като подправка.
Но днес той се среща както в домашните кухни, така и в ресторантите. Пресен през лятото, замразен през останалото време или сушен – босилекът е интересна подправка, особено за дамите.
- Срещу умората. Малко известно е, но босилекът е богат на желязо. А жените често имат отрицателен баланс на желязо. Знаейки, че една супена лъжица босилек съдържа повече от 2 мг желязо, когато нашата дневна нужда е от 18 мг, не се колебайте да го използвате. Особено подходящ е за летните салати и пастата.
- Тонус, витамин С. Винаги имаме нужда от повече витамин С, това се отнася особено за пушачите. С 60 мг/100 г, босилекът покрива в значителна степен нашата дневна нужда. Какъв по-хубав коктейл с витамин С от салата домати с моцарела, поръсени с босилек и лимонов сок?!
- Калций за костите. В превенцията на остеопорозата своя роля може да има и босилекът. И въпреки че остеопорозата става проблем за жените след определена възраст, натрупването на калций в костите трябва да продължава през целия живот. Дори и да не може да замени млякото и млечните продукти или хранителните добавки с калций, босилекът осигурява малка доза. Все пак всяка възможност за намаляване на риска от едно заболяване трябва да се познава и използва.
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети