Бяла или кафява захар
/ © foodmatters.tv
Широко разпространено мнение е, че кафявата захар е много по-полезна от бялата. Но някои хора твърдят, че разлика няма. Каква е истината? Каква е разликата? Какво да изберем, за да подсладим?
Двата вида захар – от цвекло или захарна тръстика, в чист рафиниран вид – по нищо не се отличават един от друг. В бялата рафинирана захар се съдържат най-малко 99,6% захароза. Бялата захар не съдържа витамини или минерални соли. За разлика от нея в кафявата захар е съхранено максимално количество меласа, съдържаща калций, магнезий, желязо, калий, фосфор. Това е възможно поради добиването на кафявата захар от захарна тръстика при процес, позволяващ запазването на меласа в нея, която придава и характерния кафяв цвят на захарта. Кафявата захар е по-натурална, тъй като при преработката й не се преминава през продължителна топлинна и химическа обработка, през каквато преминава бялата. Бялата захар е задължително рафинирана.
Специалистите препоръчват на майките да приготвят храна за своите деца с кафява нерафинирана захар. Но винаги трябва да имаме предвид, че употребата на захар, независимо дали е бяла, или кафява, е свързана с въглехидратно натоварване на организма. При разумен прием на захар и бялата, и кафявата могат да бъдат употребявани без вреди за здравето.
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети
Едно пояснение - разликата между бялата и кафявата захар, дори ако кафявата захар е добита по скъпата технология, е в незначителни количество минерали, което организма си набавя без проблем от другите храни. Т.е. няма никаква значима разлика и е само въпрос на вкус!
и още - в реалността кафявата захар се добива от бяла, като се добави меласа, т.е. разликата е още по-малка.
и накрая - добре запомнете: захарта е ПОЛЕЗНА и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, клетките усвояват само и единствено ЗАХАР (ГЛЮКОЗА). Това, с което трявба д се внимава е количеството!
Да, от здравословна гледна точка всичко е така, НО !!!! На белите хора в белите държави е забранено с цената на захарта да консумират кафява захар. Кафявата захар се предлага само като изключение на пазарни цени до 10 пъти по високи от тези на бялата захар въпреки много по ниските производствени цени. Защо е така ? Питайте СТО.