ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Най-здравословният морков – добре измит, но не и белен!

24 август 2012 10:30 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 1
Най-здравословният морков – добре измит, но не и белен!
/ © foodnetworkasia.com

В стремежа си да изчистите перфектно зеленчуците, най-вероятно белите и морковите. Но знаете ли, че каротинът и минералните соли – калий, йод, фосфор и желязо се съдържат в моркова в най-големи количества непосредствено под тънката ципа?!

Не белете морковите! Ако морковът е пресен, достатъчно е да го измиете обилно с вода и да отстраните задържаната пръст в цепнатините му с четка. Ако морковите са с тъмна, изсъхнала ципа, с черни петна или размекнати участъци, най-вероятно те са стари, измръзнали или изсъхнали и е по-добре изобщо да не се консумират.

Препоръчително е сурови моркови да консумирате обед и вечер. Заменете поне веднъж седмично газираната напитка със сок от моркови. Най-подходящата кулинарна обработка е задушаването и варенето на морковите, тъй като така максимално се извлича каротинът. Морковите се варят в малко вода, в затворен съд на слаб огън и до омекване. Могат да се задушат леко в малко мазнина и да се консумират директно или като гарнитура. Подобна гарнитура ще направи менюто ви по-здравословно.

Не бива да консумирате моркови, ако имате остра язвена болест или гастрит. Ако консумирате продължително време моркови в големи количества, възможно е да се появи жълтеникаво оцветяване на кожата ви. Състоянието не е опасно и преминава за дни.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: т72  |  Дата: 28.08.2012 10:10

Вярно е, но ако моркова си го извадил току що от градината. Морковите които са в търг. мрежа се мият със струя с вода и пясък, и ако не го обелиш-рискуваш да ти скърца пясък между зъбите...

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети