Най-здравословният морков – добре измит, но не и белен!
/ © foodnetworkasia.com
В стремежа си да изчистите перфектно зеленчуците, най-вероятно белите и морковите. Но знаете ли, че каротинът и минералните соли – калий, йод, фосфор и желязо се съдържат в моркова в най-големи количества непосредствено под тънката ципа?!
Не белете морковите! Ако морковът е пресен, достатъчно е да го измиете обилно с вода и да отстраните задържаната пръст в цепнатините му с четка. Ако морковите са с тъмна, изсъхнала ципа, с черни петна или размекнати участъци, най-вероятно те са стари, измръзнали или изсъхнали и е по-добре изобщо да не се консумират.
Препоръчително е сурови моркови да консумирате обед и вечер. Заменете поне веднъж седмично газираната напитка със сок от моркови. Най-подходящата кулинарна обработка е задушаването и варенето на морковите, тъй като така максимално се извлича каротинът. Морковите се варят в малко вода, в затворен съд на слаб огън и до омекване. Могат да се задушат леко в малко мазнина и да се консумират директно или като гарнитура. Подобна гарнитура ще направи менюто ви по-здравословно.
Не бива да консумирате моркови, ако имате остра язвена болест или гастрит. Ако консумирате продължително време моркови в големи количества, възможно е да се появи жълтеникаво оцветяване на кожата ви. Състоянието не е опасно и преминава за дни.
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети
Вярно е, но ако моркова си го извадил току що от градината. Морковите които са в търг. мрежа се мият със струя с вода и пясък, и ако не го обелиш-рискуваш да ти скърца пясък между зъбите...