ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Сезонът на гроздето

16 август 2012 10:30 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Сезонът на гроздето
/ © 21food.com

Гроздето е една съкровищница от витамини и минерали. В гроздето се съдържат в сравнително голямо количество калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, селен, манган, цинк, както и витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В9 (фолиева киселина), В5 (пантотенова киселина), В6, витамин С, Е и К. Но какво още крие този божествен плод?

Важна особеност на гроздето като плод е, че то е богато на глюкоза. От една страна, така гроздето е подходяща храна за децата, особено когато те не се хранят добре, а са в непрекъснато движение и изразходват много енергия. Може да се консумира и от хора с поднормено тегло, безапетитие, астения. От друга страна, поради високата си калорийна стойност то не е подходящо за деца и възрастни с наднормено тегло, захарен диабет.

Особено подходящо е гроздето да бъде застъпено в диетата на деца и възрастни след прекарано вирусно или бактериално заболяване, след лечение с антибиотици, при туберкулоза, астма, анемия. Гроздето има антиоксидантни и пикочогонни свойства – стимулира отделянето на урина, с което спомага за очистването на организма от токсините и вредните вещества на метаболизма, предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Съдържащите се в гроздето целулоза и пектин подобряват перисталтиката на червата и спомагат за очистването им. Благодарение на тези свойства, на високата хранителна стойност и на високото съдържание на витамини гроздето има благоприятно действие върху оздравителния процес.

Консумирано с мляко и млечни продукти, гроздето често води до стомашно разтройство. Не се препоръчва грозде да се консумира при язва и колит.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети