ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Морковите – източник на здраве

14 август 2012 10:30 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 0
Морковите – източник на здраве
/ © classonedirect.com

Морковите са на разположение през цялата година. Някои хора ги предпочитат сурови, други – термично обработени, трети под формата на сок, но каквито и да са вкусовите ви предпочитания, не бива да се лишавате от тях – те имат какво да ви дадат.

Морковите са преди всичко богати на каротин, който се съдържа в тях в най-голямо количество в сравнение с всички други зеленчуци. Освен каротин съдържат витамини от група В, витамин Е и витамин С, макро-  и микроелементи – калий, йод, желязо, фосфор, а също и някои ензими. Морковите са известни и с антимикробните си свойства, дължащи се на специални вещества, наречени фитонциди.

Морковите са полезни за всички групи – както за деца и юноши, така и за зрели и по-възрастни хора. Неслучайно морковът е един от първите зеленчуци, които се въвеждат при захранване на кърмачето – те се приемат добре от организма, усвояват се лесно и доставят редица необходими за растежа, развитието и устойчивостта на организма вещества.

Сокът от моркови е най-добрият начин бързо и лесно да се заредите с всички полезни свойства на морковите. Сокът от моркови повишава имунитета и устойчивостта на детския организъм към простудни заболявания. При зачервено гърло можете да направите гаргара със сок от моркови. При учениците и хората, работещи с компютър, сокът от моркови помага за съхранение на доброто зрение. Поради мекия си слабителен ефект сокът от моркови е подходящ при деца и възрастни с хроничен запек и при хемороиди. Благодарение на високото съдържание на йод сокът от моркови има благоприятно влияние и върху дейността на щитовидната жлеза.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети