ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Цветовете от дъгата във вашата чиния

27 юни 2012 12:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 1
Цветовете от дъгата във вашата чиния
/ © alidamron.com

Плодове и зеленчуци в най-различни цветове – каква по-добра възможност, за да осигурите на семейството си добро здраве и да намалите риска от развитие на рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други заболявания, свързани със съвременния начин на живот и хранене. Какво се крие зад цветовете на плодовете и зеленчуците?

Червено означава ликопен – антиоксидант с мощно противораково действие. Съдържащите го храни са ягоди, домати, череши, червено грозде, малини, къпини, диня, червени чушки.

Оранжево означава бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А, необходим за очите и зрението. Съдържащите го храни са моркови, портокали, чушки, тиква, картофи.

Жълто означава каротеноиди и лутеин, полезни за очите и важни за превенцията на рака. Такива храни са пъпеш, царевица, зрял боб, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.

Зелено означава лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, необходими за очите, костите и зъбите, а също и с известно значение в борбата с рака. Тези храни са тъмнозелените зеленчуци, целина, пъпеши и киви.

Синьо и лилаво означава флавоноиди – антоцианини и естествени феноли и полифеноли, с известно благоприятно действие за мозъка, паметта и сърдечно-съдовите промени, настъпващи с възрастта. Съдържащите ги храни са боровинки, червено зеле, черно грозде, стафиди.

Бяло означава алицин и селен, като и двете вещества са от значение за сърцето и превенцията на раковите заболявания. Съдържащите ги храни са банани, зрели круши, чесън, гъби, картофи.

По статия на National Resources Defense Council

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: gogo  |  Дата: 13.01.2013 17:16

Удивително как всички цветове на дъгата накрая се превръщат в кафяв цвят :-))))

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети