ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Рибата – кога е полезна, кога – опасна?

25 юни 2012 12:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Рибата – кога е полезна, кога – опасна?
/ © i.telegraph.co.uk

Рибата е незаменима част от здравословната диета. Специалистите препоръчват рибата да присъства два пъти седмично на трапезата като изключителен източник на омега-3 мастни киселини, наричани добри мазнини и широко прилагани за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Но днес се говори и за опасностите, които крие рибата. Какви и колко са вредните вещества, които се съдържат в рибата? Коя риба е безопасна? Какво да купуваме?

Замърсяването на водите както в океаните, така и в реките е в основата на проблема и дава основание да се обсъжда доколко и кога рибата е безопасна храна. Внимание заслужава живакът, който се натрупва в месото на някои риби. Той може да е опасен за бременни или жени, планиращи бременност. Особено внимание се обръща и на децата под 6 години. За мъже и жени, непланиращи бременност, дори и рибите с относително по-високо съдържание на живак не би трябвало да са опасни. Сред рибите, за които се знае, че съдържат най-малко количество живак, са обитаващите дълбоки води, сьомга, някои риби тон.

Предпочитанията трябва да са насочени към прясната и охладената риба, а не към замразената. Когато купувате риба, трябва да имате предвид някои особености. Прясната риба трябва да се съхранява в лед, да ухае съвсем леко на риба, хрилете от  вътрешната страна да са с розов цвят, а не тъмночервени, както са при застоялата риба.

По информация на National Resources Defense Council и WebMD

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети