Маргарин или масло – кое е по-добре за сърцето?
/ © img2.timeinc.net
Когато се говори за сърцето, маргаринът обикновено се посочва като по-здравословен.
Маргаринът се приготвя от растителни мазнини, което означава, че не съдържа холестерол. Маргаринът също така е по-богат от маслото на „добри“ мазнини – полиненаситени и мононенаситени. Тези мазнини спомагат за намаляването на LDL, или „лошия“ холестерол, когато преобладават спрямо наситените.
Маслото от своя страна се приготвя от животински мазнини, т.е. съдържа холестерол и висок процент наситени мазнини.
Но не всички маргарини са еднакви. Някои маргарини съдържат трансмазнини. Като цяло колкото по-твърд е маргаринът, толкова по-голямо е съдържанието на трансмазнини в него. Подобно на наситените мазнини, трансмазнините повишават холестерола в кръвта и съответно риска от сърдечносъдови заболявания. Трансмазнините също понижават HDL, или „добрия“ холестерол.
Насочете избора си към нискокалоричен маргарин, чийто вкус ви допада; маргарин, който не съдържа трансмазнини и съдържа минимално количество наситени мазнини.
Ако имате висок холестерол в кръвта, посъветвайте се с вашия лекар дали не е подходящо да изберете продукт, обогатен с фитостероли, които ще допринесат за понижаването на холестерола ви.
По статия на Health.com
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети