ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Медът като лекарство

31 май 2012 14:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Медът като лекарство
/ © honeyfundraising.com

Известно е, че от дълбока древност хората са използвали меда както за храна, така и заради лечебните му свойства. Но днес не можем и не би трябвало да се доверяваме на „бабините“ рецепти, без да сме сигурни в ефекта.

Има множество проучвания за действието на меда и лечебните му свойства. Но учените все още не посочват точни резултати, а само предполагаемите ефекти. Ето някои предполагаеми лечебни свойства на меда:

  • Изгаряне – има някои данни, които потвърждават, че медът, приложен локално, може да скъси времето за възстановяване на кожата на мястото на изгарянето.
  • Дерматит (пърхот) – има проучвания, при които медът е бил използван като средство за лечение, но данните са спорни.
  • Захарен диабет тип 2 – някои учени смятат, че медът може да помогне за намаляването на кръвната захар при пациенти с диабет.
  • Гангрена на Фурние – медът е използван и при лечението на гангрената на Фурние, но данните са ограничени.
  • Гастроентерит (при деца) – има известни добри резултати от приложението на меда при деца с гастроентерит.
  • Хипертония (високо артериално налягане) – има предположения, че медът е ефективен като средство за понижаване на артериалното налягане при хипертоници.
  • Херпес – медът е бил използван и за лечение на херпес. Добри резултати са постигнати в борбата с лабиалния херпес, но не и с гениталния херпес.
  • Хиперхолестеролемия (висок холестерол) – има предположения, че медът може да е ефективен за понижаване на „лошия“ холестерол, но данните са несигурни.
  • Язви по краката – медът е използван и като мехлем за лечението на язви по краката, но клиничният резултат е незадоволителен.
  • Зъбна плака – има известен положителен ефект при приложението на меда като средство за премахване на зъбната плака.
  • Заздравяване на рани – провеждани са проучвания за ролята на меда като антибактериално средство за по-бързо заздравяване на хронични рани и язви по кожата, но данните са оскъдни.

Има още десетки състояния и заболявания, при които древните хора са прилагали меда като лекарство, но действието му не е изяснено докрай.

Горните данни не са потвърдени научно и специалистите препоръчват да не се използва медът като или вместо лекарство.

Въпреки че няма категорични научно доказани ефекти от меда, приложен като лекарство, той е природен продукт с редица добри качества като храна. Не го забравяйте като част от здравословната ви диета!

По данни на naturalstandart.com

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети