Коензим Q10
/ © maxcdn.thedesigninspiration.com
Коензим Q10 през последното десетилетие стана познат на широк кръг от хора благодарение на ежедневните реклами за козметика против стареене на кожата, съдържащи името му.
Откритието на коензим Q10 е голямо научно постижение, но дали е толкова голямо и значимо и практическото му значение? От безбройните реклами, които всеки от вас е гледал, придобивате усещането, че коензим Q10 е някакво чудо, което може да реши всички проблеми на стареенето.
Всъщност коензим Q10 се произвежда естествено от човешкия организъм и е необходим за нормалното функциониране на клетките. Установено е, че нивото на коензим Q10 намалява с напредване на възрастта. Открити са хронични заболявания, при които също е ниско нивото на коензим Q10 – сърдечни заболявания, мускулни дистрофии, Болест на Паркинсон, ракови заболявания, диабет и ХИВ/СПИН. В тази насока са проведени редица научни проучвания с надеждата, че именно липсата му е в основата на редица заболявания. Учените насочили вниманието си към възможността изкуственото му доставяне в организма да лекува болести и да забавя процесите на стареенето.
Установено е, че нивото на коензим Q10 може да се повиши в организма с прием на коензим Q10 под формата на добавка. Но не е изяснено дали и как въведеният в организма коензим Q10 променя физиологичните и патологичните процеси.
Коензим Q10 е използван, предписван и изучаван при лечението на редица заболявания и състояния, но приложението му за лечение остава спорен въпрос.
По информация от Natural Standard Patient Monograph USA
14.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Ако искате да се чувствате добре, да премахнете стреса и ежедневната умора, да спрете да се ядосвате за дреболии, то едно от важните неща, които трябва да направите, е да усвоите правилно дишането. » Прочети
3.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Токсините в тялото ни, натрупали се поради една или друга причина, ни карат да се чувстваме не добре и сякаш носещи някакъв товар. » Прочети
28.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Стомашно-чревните разстройства са сред топ здравните проблеми днес. » Прочети
14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, за да се радвате на крепко здраве.
» Прочети
14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Лютото е полезно, а хората които ядат пикантни храни като люти чушки всеки ден статистически намаляват риска от настъпване на смърт с 14% , за разлика от тези, които пропускат да се наслаждават на горещите добавки се твърди в изследване публикувано в списание BMJ.
» Прочети
30.01.2013 ()
Почивката подобрява здравето на туриста не само за момента, но и за половин година напред, откриха изследователи.
» Прочети
22.01.2013 ()
Витамин C не предпазва организма от грип, показа ново изследване.
» Прочети
12.12.2012 ()
Тайната на вековния живот се крие в правенето на повече секс и в храните с червен цвят, откриха американски учени.
» Прочети
11.12.2012 ()
Джогингът в града вреди на здравето и намалява интелекта, показва ново проучване на белгийски учени от Брюксел.
» Прочети
10.12.2012 ()
Пушенето по време на бременност засяга бебето още докато е в утробата на майка си и засилва риска от развитие на остра форма на менингит през първите години от живота.
» Прочети