БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  КЪРМЕНЕ & ЗАХРАНВАНЕ

Злоядо дете – ще се справите

9 май 2012 16:00 | Коментари: 0
Злоядо дете – ще се справите
/ © timewellness.files.wordpress.com

Когато вашето дете няма интерес към плодовете и зеленчуците и разнообразните ястия и отказва да ги яде, а времето за хранене се е превърнало в кошмарен момент за вас, може би има няколко стратегии, които могат да решат проблема.

1. Начинът на представяне на храната. Колкото и да ви изглежда нелогично, за децата брюкселското зеле има по-хубав вкус, ако се поднесе така, че да могат да си го откъсват от стъблото му, отколкото ако трябва да го бодат от чиния. Също така децата намират плодовете за по-вкусни, ако са нанизани на шишче например, отколкото ако са изсипани в купичка. Затова може би трябва да обърнете внимание на поднасянето също толкова, колкото на готвенето. В известна степен се храним и с очите си и ако храната има привлекателен и интересен, а за децата – и забавен вид, то тя ще ги заинтригува много повече.

2. Хранене в приятелска семейна атмосфера. Много лесно би било да изсипете детското ядене в купичката и да я дадете на детето в неговото столче. Така знаете най-точно какво количество е изяло. Но повечето деца не харесват този вариант. Превърнете храненето в удоволствие, което споделяте всички заедно. Детето иска да се чувства част от семейството, иска да опита от вашата чиния, иска да си вземе от голямата купа. Не го ограничавайте.

Но ако няма голям интерес и просто избере една коричка хляб, то най-важно е да не се ядосвате. Не правете скандали на масата. Оставете детето да се наслади на вечерята по своя собствен начин. Ако то усети, че храненето може да протича спокойно, приятно, че му позволявате само да избира, в един момент то ще прояви интерес към храната и ще е по-склонно да експериментира.

3. Използвайте хранителна верига. Този метод предполага да предлагате на детето храни, които са много близки до тези, които то яде и харесва, и постепенно да разнообразявате менюто. Ако например  вашето дете обича пържени картофи, направете му отново пържени картофи, но в друга форма. След това в същата форма му предложете печен картоф. След това можете да дадете картофено пюре. След това пюре, полято със сос от месно ядене. След това нека опита мусака. И така вече имате редица ястия около картофа – предпочитаната му храна. Техниката работи, защото се изгражда на база предпочитанията на детето, а не се принуждава детето да консумира храни, които не харесва.

4. Оставете го да изгладнее! Не се страхувайте да оставите детето гладно. Ако огладнее, детето ще е по-склонно да яде. Така е и при вас, апетитът ви е по-голям на празен стомах. Ако детето е свикнало да си хапва солети, чипс или бисквити, докато играе, то никога няма да огладнее и няма да има апетит. Опитайте се да прекъснете това нехранително тъпчене. Изведете го навън на разходка или го занимавайте с някаква дейност, която ще отнеме цялото му внимание. Така след няколко часа стомахът ще е празен и детето ще има желание да опита нещо ново и интересно, без да се замисля.

5. Забравете срама! Не се притеснявайте, когато детето на приятелите ви си хапва наравно с тях от всичко. Всяко дете е индивидуално и няма нужда да сравнявате вашето „злоядо“ дете с лакомото съседче. Ако не обръщате толкова голямо внимание и не отдавате толкова голямо значение на храненето, то по-лесно ще съумеете да превърнете храненето в удоволствие за вас и за детето ви.

Ако проблемите ви продължават, не се колебайте да се обърнете към вашия лекар. Той най-добре ще ви насочи в каква посока да се работи и каква може да е първопричината на нежеланието на детето да се храни.

По статия на BabyCenter.com

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Кои храни да избягваме задължително при захранване на бебето

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Захранването трябва да е бавен и внимателен процес с точно подбрани храни за всеки етап от растежа на бебето, за да получава то нужните му хранителни съставки за правилен растеж, но и да не се натоварва с трудно усвоими храни, които незрялата храносмилателна система не може да обработи и има опасност да предизвикат алергии или стомашни разстройства. » Прочети

Подготовката на гръдните зърна за кърмене започва преди раждането

9.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

За всяка млада майка първите дни и дори първите няколко седмици са труден период на адаптация към кърменето.

» Прочети

9 причини да кърмим децата си

4.09.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Хранене на бебето. » Прочети

Кърмене до една година или ...?

23.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

През последните няколко години се увеличава броят на майките, които кърмят своите бебета. » Прочети

Някои стари разбирания са наистина остарели

14.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 10)

Насоките за храненето на детето и възпитанието му са се променили значително през последните десетилетия. » Прочети

Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите

21.06.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 3)

Много майки се изправят пред трудностите и дилемите, свързани с естественото хранене. » Прочети

Изцеждане и съхранение на кърмата

30.03.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

При някои обстоятелства ще ви се наложи да отложите кърменето или друг човек да храни бебето с кърма. » Прочети

Кърмените деца израстват спокойни възрастни

13.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 6)

Кърмените деца е по-малко вероятно да станат агресивни и раздразнителни възрастни, сравнено с хранените с адаптирано мляко деца, според резултатите от ново проучване.

» Прочети

Как да храним бебето – хитринки

9.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 11)

Когато бебето навърши 6-месечна възраст, е време да започнете да го захранвате. » Прочети

Кърменето предпазва от затлъстяване

Кърмените бебета са изложени на много по-нисък риск от затлъстяване в по-късен етап от живота си, съобщават от БГНЕС.

» Прочети