ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ

Най-лошите обувки за вашите крака

9 май 2012 10:30 | Коментари: 0
Най-лошите обувки за вашите крака
/ © farm3.static.flickr.com

Токовете стават все по-високи. Носенето на такива обувки може да има редица последствия от навяхване на глезена до хронична болка.

Проблемът образуване на мазоли и костни шипове.  Дали са с висок или среден ток, твърдият форт на обувката причинява зачервяване, оток, възпаление на бурсата, дори болка в ахилесовото сухожилие. Лед, специални подложки и обезателно удобни обувки са решението на проблема.

Проблемът неестествено положение на крака. При обувките с висок ток кракът се натоварва най-силно в предните стави на стъпалото, образувани между метатарзалните кости и костите на пръстите (фалангите). Голямото и продължително напрежение води до възпаление на ставите и нерва, минаващ покрай тях. Решението е в обувките с ток до 4 см височина – по този начин напрежението в ставите на стъпалото се разпределя равномерно.

Особено опасни са най-тънките токове. Kогато избирате висок ток, по-добре е той да бъде по-дебел, така стабилността на крака е по-добра, тежестта се разпределя на по-голяма площ  и рискът от навяхване е по-малък.

Балеринките, които напоследък са широко разпространени, са също неподходящи за ежедневна продължителна употреба. Пълната липса на извивка определя неестествено положение за крака и напрежение, породено от липсата на поддържане на свода на ходилото. Това може да е причина за болка в коленете, таза и дори гръбнака. Ако харесвате все пак балеринките, можете да осигурите комфорт за крака с подходящи специални стелки, които поддържат свода на ходилото.

Чехли, залавящи се между палеца и показалеца са опасни, като се има предвид, че не осигуряват никаква защита за крака. Рискът от нараняване не е за подценяване, особено при хора с диабет. Този вид обувки също не поддържат свода.

Обувките на платформа със своята ригидна подметка нарушават физиологичната биомеханика на крака при ходене и улесняват настъпването на умора.

Острите обувки – те притискат пръстите отстрани и след време водят до болка, подуване на първата става на палеца, поява на мазоли, изкривяване на палеца.

Статистиката показва, че в САЩ 9 от всеки 10 жени носят обувки, които не отговарят на техния номер, а са по-малки. Това води до поява на мазоли, подуване на ставата на палеца и други проблеми. Особено опасно може да бъде носенето на по-малък номер обувки за децата, при които рискът е от деформиране на крака.

По отношение на наскоро появилите се спортни обувки с изпъкнали подметки, може да се каже, че са подходящи за облекчаване на ставна болка, защото улесняват отблъскването при ходене. Но тези обувки не се препоръчват за възрастни хора или хора с проблеми с равновесието и мускулната сила.

Най-добрите обувки са тези, които осигуряват достатъчно пространство за пръстите, добра поддръжка за свода и имат ток, не по-висок от 4 см.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Дихателни практики, които е полезно да практикуваме

14.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ако искате да се чувствате добре, да премахнете стреса и ежедневната умора, да спрете да се ядосвате за дреболии, то едно от важните неща, които трябва да направите, е да усвоите правилно дишането. » Прочети

Как да пречистим тялото си от токсините

3.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Токсините в тялото ни, натрупали се поради една или друга причина, ни карат да се чувстваме не добре и сякаш носещи някакъв товар. » Прочети

Стомахът работи безотказно с помощта на тези 6 билки!

28.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Стомашно-чревните разстройства са сред топ здравните проблеми днес. » Прочети

Билка ехинацея – действие и ползи

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, за да се радвате на крепко здраве.

» Прочети

Яжте люто - полезно е

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Лютото е полезно, а хората които ядат пикантни храни като люти чушки всеки ден статистически намаляват риска от настъпване на смърт с 14% , за разлика от тези, които пропускат да се наслаждават на горещите добавки се твърди в изследване публикувано в списание BMJ.

» Прочети

Ваканциите подобряват здравето за шест месеца

30.01.2013 (Коментари: 1)

Почивката подобрява здравето на туриста не само за момента, но и за половин година напред, откриха изследователи.

» Прочети

Добрият сън и упражненията предпазват от грип, а не витамин С

22.01.2013 (Коментари: 0)

Витамин C не предпазва организма от грип, показа ново изследване.

» Прочети

Сексът и червените храни са ключът към 100-годишния живот

12.12.2012 (Коментари: 0)

Тайната на вековния живот се крие в правенето на повече секс и в храните с червен цвят, откриха американски учени.

» Прочети

Джогингът на улицата намалява интелекта

11.12.2012 (Коментари: 1)

Джогингът в града вреди на здравето и намалява интелекта, показва ново проучване на белгийски учени от Брюксел.

» Прочети

Пушенето по време на бременност води до менингит на детето

10.12.2012 (Коментари: 0)

Пушенето по време на бременност засяга бебето още докато е в утробата на майка си и засилва риска от развитие на остра форма на менингит през първите години от живота.

» Прочети