ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ

Разпознаваме ли алергията?

4 април 2012 10:30 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 3
Разпознаваме ли алергията?

Кожен обрив, кихане, конюнктивит, екзема. Докато някои симптоми лесно се свързват с алергия, други на пръв поглед не говорят за това. На кои симптоми трябва да обърнем внимание? Ще се спрем на основните симптоми и техните особености.

Възпаление на ушите – Най-често възпалението на ухото е с вирусна или бактериална етиология. Макар и рядко, отитът може да е признак на алергия. Може да придружава алергичен ринит, при който се запушва евстахиевата тръба в резултат на освобождаване на медиатори на възпалението и се развива серозен отит.

Запушване на носа - постоянно течение от носа, усещане за запушен нос, пристъпно кихане са симптоми на алергичен ринит. По принцип е безобидно, но нарушава съня и води до понижено внимание през деня. Алергичен ринит се открива при деца най-често след 5-годишна възраст. Често се придружава от конюнктивит или астма.

Зачервени очи – алергичният конюнктивит може да е симптом на респираторна алергия. Очите са зачервени, сълзят, пациентите съобщават за чувство на дразнене в очите и светобоязън. И двете очи са засегнати.

Симптоми от устата – при някои пациенти алергията се манифестира с оток на устните и сърбеж. В тези случаи може да се касае за алергична реакция към белтък, съдържащ се в полените, но също и в ябълките, крушите и други. При някои пациенти се установява алергия към амалгамата, съдържаща живак, или ортодонтските шини, съдържащи нишка никел.

Симптоми от лицето – едем на Квинке. Това е особена форма на проява на алергия. Започва внезапно от подкожието на лицето и от лигавиците. Може да е фатална при разпространение на отока и притискане на дихателните пътища или да провокира анафилактичен шок. При едем на Квинке е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ. Може да се наблюдава при ухапване от пчела или оса, като медикаментозна алергия, при алергия към фъстъци.

Хъркане – при деца хъркането често е симптом на алергия.

Симптоми от хранопровода – повръщане и гастро-езофагеален рефлукс. Те най-често са признак на алергия при кърмачета към протеините на кравето мляко, яйцата, рибата и фъстъците.

Симптоми от бронхите – затруднено дишане (астма), свиркане в гърдите (при малки деца по-често е с инфекциозна генеза, отколко алергична), дразнеща кашлица (при астматици).

Коремни болки най-често се срещат с алергична генеза при малки деца, но и при тях, както и при възрастните, могже да са симптом на инфекциозен колит. Диария, придружена от загуба на тегло, може да е резултат от алергия при децата с анамнеза за алергия при кръвни роднини или ако при детето има и кожна проява на алергия. Хроничен запек може да се дължи на алергия към кравето мляко при деца, но значително по-рядко, отколкото диария.

Кожните прояви при алергията са най-чести. Алергия може да прояви със зачервяване на кожата (уртикариален обрив), контактна екзема (най-общо включва зачервяване на кожата, поява на малки пъпчици, изпълнени с течност и силен сърбеж, които се появяват по кожата 2-3 дни след контакта с алергичния агент), атопичен дерматит (суха и раздразнена кожа, с червени плаки и корички като изява на алергия най-често при кърмачета при въвеждането на нови храни; кожните промени се забелязват 24-48 часа след приема на алергичния агент).

Информацията е по статия на д-р Корин Тютен в doctissimo.fr

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: fmeqaz  |  Дата: 27.04.2012 10:45

UI3rH5 , [url=http://onaxdquqwhte.com/]onaxdquqwhte[/url], [link=http://ghdgkbuxdpcd.com/]ghdgkbuxdpcd[/link], http://etzupnipvmom.com/

Автор: fdisglph  |  Дата: 27.04.2012 05:48

O88F3P <a href="http://trrhcinobrcy.com/">trrhcinobrcy</a>

Автор: Jamil  |  Дата: 25.04.2012 09:17

I will be ptutnig this dazzling insight to good use in no time.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Дихателни практики, които е полезно да практикуваме

14.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ако искате да се чувствате добре, да премахнете стреса и ежедневната умора, да спрете да се ядосвате за дреболии, то едно от важните неща, които трябва да направите, е да усвоите правилно дишането. » Прочети

Как да пречистим тялото си от токсините

3.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Токсините в тялото ни, натрупали се поради една или друга причина, ни карат да се чувстваме не добре и сякаш носещи някакъв товар. » Прочети

Стомахът работи безотказно с помощта на тези 6 билки!

28.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Стомашно-чревните разстройства са сред топ здравните проблеми днес. » Прочети

Билка ехинацея – действие и ползи

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, за да се радвате на крепко здраве.

» Прочети

Яжте люто - полезно е

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Лютото е полезно, а хората които ядат пикантни храни като люти чушки всеки ден статистически намаляват риска от настъпване на смърт с 14% , за разлика от тези, които пропускат да се наслаждават на горещите добавки се твърди в изследване публикувано в списание BMJ.

» Прочети

Ваканциите подобряват здравето за шест месеца

30.01.2013 (Коментари: 1)

Почивката подобрява здравето на туриста не само за момента, но и за половин година напред, откриха изследователи.

» Прочети

Добрият сън и упражненията предпазват от грип, а не витамин С

22.01.2013 (Коментари: 0)

Витамин C не предпазва организма от грип, показа ново изследване.

» Прочети

Сексът и червените храни са ключът към 100-годишния живот

12.12.2012 (Коментари: 0)

Тайната на вековния живот се крие в правенето на повече секс и в храните с червен цвят, откриха американски учени.

» Прочети

Джогингът на улицата намалява интелекта

11.12.2012 (Коментари: 1)

Джогингът в града вреди на здравето и намалява интелекта, показва ново проучване на белгийски учени от Брюксел.

» Прочети

Пушенето по време на бременност води до менингит на детето

10.12.2012 (Коментари: 0)

Пушенето по време на бременност засяга бебето още докато е в утробата на майка си и засилва риска от развитие на остра форма на менингит през първите години от живота.

» Прочети