БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО

Бебешките обувки (продължение)

2 април 2012 10:30 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 4
Бебешките обувки (продължение)

Освен да бъдат красиви и стилни, модерни и елегантни, на първо място детските обувки трябва да бъдат подходящи!

  • Колко висок ток? Препоръчително е детските обувки да са без ток. Високият ток предполага ходене на пръсти, повишено напрежение на стъпалото, бърза умора и настъпване на деформации дори и при възрастните.
  • Какъв размер? Най-напред измерете дължината на стъпалата. Детето трябва да е стъпило на земята. Измервате дължината и на двете стъпала, тъй като понякога има разлика. Вземате за номер по-голямата дължина. Преценете дали при избрания модел има достатъчно свободно място за палеца на детето, дали обувките не са тесни по напречната линия. При стъпило дете трябва да можете да пъхнете малкия си пръст между петата на детето и обувката. Най-добре е детето да ходи с новите обувки около 5 минути из магазина, след което да ги свалите и бързо да проверите дали няма зачервявания по кожата. Ако откриете такива, сигурно е, че има дискомфорт.
  • Колко често да сменяме обувките? Смяната най-често се налага поради израстването. Крачетата растат най-бързо между 12 и 30 месеца и в този период смяна се налага на около 3 месеца. Между 3 и 6 години по-голям номер се купува на всеки 4-6 месеца. И все пак децата растат индивидуално.
  • Обувки назаем? Не е препоръчително да вземате износени обувки за вашето дете. Освен че те са деформирани по крака на предишния собственик и могат да деформират крака на новия ползвател, може да са източник на инфекция. Ако все пак решите да вземете ползвани обувки, посъветвайте се с вашия педиатър дали са подходящи!

Ето няколко интересни популярни твърдения:

  • Обувките са необходими за правилното развитие на краката. Верността на твърдението е спорна. По-скоро е важно обувката да не навреди или попречи на правилното развитие. Няма основание да се задължава детето да ходи с обувки и у дома. Напротив, препоръчително е то да ходи босо, когато е възможно, за да се масажират стъпалата, да се движат свободно. От рецепторите в ходилото към мозъка преминават импулси, които спомагат за нормалното развитие на нервната система. Ходенето босо е също част от закаляването, което често се пренебрегва. Обувки са необходими при прохождането и при разходките на детето, за да предпазят краката от нараняване, но не спомагат непосредствено за развитието на крака.
  • Първите обувки на бебето трябва да са високи и да обхващат глезена. Твърдението е по-скоро мит, отколкото научно доказан факт. За да се изправи и проходи, детето е достигнало в развитието си подходящия момент – костите са достатъчно развити и здрави, мускулите също, за да могат да поддържат тялото изправено. Ако костно-ставно-мускулният апарат не е достатъчно стабилен, обувките няма да спомогнат особено за прохождането. По-скоро функцията на високите обувки е да предпазят глезените от механични въздействия, например удрянето на крачетата едно в друго, и да възпрепятстват събуването.

Част от информацията е взаимствана от доклад на Dr Andrew Chong – детски ортопед в Чикаго, Илинойс, САЩ.

Внимание! Дадената информация е само за ваше сведение и не замества мнението на лекар специалист. Нито авторите, нито сайтът са отговорни при настъпване на увреждане при погрешно или неточно тълкуване на публикуваните данни. Имайте предвид, че крачета с деформации изискват мнението на специалист – детски ортопед.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (4)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: wmqwcvmkdun  |  Дата: 25.04.2012 20:24

lGz1pM <a href="http://ymubxsbnljpm.com/">ymubxsbnljpm</a>

Автор: sqgfphqd  |  Дата: 24.04.2012 19:33

JDCxPh , [url=http://ukieqgflxzpt.com/]ukieqgflxzpt[/url], [link=http://tlgddofgfaew.com/]tlgddofgfaew[/link], http://efpjivppkppg.com/

Автор: bdwmvhh  |  Дата: 24.04.2012 12:42

W8Irtv <a href="http://urfnwmnbxqvs.com/">urfnwmnbxqvs</a>

Автор: Selly  |  Дата: 24.04.2012 00:25

That kind of thniikng shows you're on top of your game

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Защо децата родени с Цезарово сечение са по-склонни към затлъстяване

22.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 16)

Според изследване на Американската кардиологична асоциация децата родени с Цезарово сечение са с 40% по-склонни към развиване на метаболитни заболявания още от най-ранна детска възраст. » Прочети

Всяка седма жена страда от постродилна депресия

16.04.2013 (Коментари: 0)

От депресия през първите шест месеца след раждането страда всяка седма жена, показва ново изследване.

» Прочети

Грешки при храненето на детето в ранна детска възраст

12.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 45)

Като ранна детска възраст се приема периодът 1 до 3 години. » Прочети

Липса на апетит при децата. Как да стимулирате апетита?

8.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 9)

Много родители се притесняват, че децата им не се хранят достатъчно добре. » Прочети

Спина бифида – един проблем с много неизвестни

23.10.2012 (Коментари: 0)

В световен мащаб напредъкът в медицината и здравната грижа са подобрили значително качеството на живот на хората със спина бифида и хидроцефалия. » Прочети

Признаци на овулация

19.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ако не сте се замисляли досега, може и да ви се стори странно, но да, овулацията е причина за редица промени в тялото и съзнанието ви.

» Прочети

Детски глисти – как да опазите детето си?

26.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Една in vitro история

25.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Едно човешко създание започва своето съществуване на всяка четвърт от секундата някъде по света. » Прочети

Детски глисти – как се проявяват?

14.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Анемия при младото момиче. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?

27.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 5)

Препоръчва ли се на младото момиче да взема допълнително препарати, съдържащи желязо, когато е в менструация? » Прочети