БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  КЪРМЕНЕ & ЗАХРАНВАНЕ

Изцеждане и съхранение на кърмата

30 март 2012 10:30 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 0
Изцеждане и съхранение на кърмата
/ © www.jacquelineleejones.com

При някои обстоятелства ще ви се наложи да отложите кърменето или друг човек да храни бебето с кърма. Да, лесно е да съхраните кърмата и тя да остане годна и безопасна за кърмачето. Ето какво трябва да знаете.

Преди изцеждането на кърмата от гърдите ръцете и гърдите се измиват с топла вода и сапун. След измиването се подсушават с изпрана и изгладена кърпа или се оставят ръцете и гърдите да изсъхнат преди цеденето. Първите няколко капки при започване на изцеждането се отделят в мивката.

Изцеждането може да бъде с ръце или със стерилна помпа за кърма. Ръчното изтискване изисква известни умения, които акушерка и лекар трябва да ви покажат. Ако много рядко ви се налага да се цедите, най-добре да опитате с ръчно цедене. Ако решите, че е непосилно усилие, вземете си помпа за кърма. Дали разполагате с ръчна или автоматична помпа за кърма, е без голямо значение. Разликата при автоматичната е, че не напрягате ръцете си. Можете да се цедите, придържайки помпата с една ръка, а в другата да държите книга или просто да си почивате, докато помпата работи сама. По отношение на скоростта на изцеждане всичко зависи от мускулната сила на ръцете ви. След няколко пъти цедене с ръчна помпа за кърма то ще става много по-бързо, но е изморително и изисква участие и на двете ви ръце. За много майки решаваща е цената, като разликата не е малка.

Помпата и съдът за кърма (шишето или контейнер за съхранение) се стерилизират чрез изваряване в продължение на 20 минути от завирането на водата. Напоследък навлязоха електрическите стерилизатори и такива за микровълнова печка. Последните са най-разпространени и по-евтини. Те са на принципа на пластмасова кутия, издържаща на високи температури, като стерилизацията се постига за 5-7 минути в зависимост от мощността на вашата микровълнова. Веднъж стерилизирани, шишетата, контейнерите и помпата се оставят да изсъхнат, сглобяват се и се съхраняват на чисто място до момента на изцеждането.

Стерилните съдове за съхранение на кърмата се отварят, като вътрешните повърхности не се докосват. Изцедената кърма се пресипва внимателно, затваря се и веднага се поставя в камерата на хладилника или във фризер. При всяко следващо цедене всичко описано по-горе се повтаря по същия начин. Новото количество кърма може да се долива върху вече замразената кърма, ако тя не е била достатъчното количество за едно хранене и отново се поставя веднага в камерата на хладилника.

В случай че кърмата ще бъде дадена на бебето в близките часове, можете да я съхраните в хладилник до 12 часа. Ако остане повече време, изхвърлете я – тя вече не е безопасна за детето дори и след замразяване.

Замразената кърма трябва да се извади от фризера и да се остави да се размрази в хладилник за около 12 часа. Оставянето на стайна температура ще я направи негодна.

Непосредствено преди да я дадете на бебето, я затоплете на водна баня или със специален уред за затопляне на бебешки шишета. След това я тествайте върху кожата на ръката си дали е приятно топла. Внимавайте да не изгорите устата на бебето!

Въпреки че изглежда сложно на пръв поглед, ако опитате веднъж, ще се уверите, че трябва да спазите само няколко основни стъпки. Бъдете сигурни, че това е най-доброто решение за храненето на бебето ви, когато нямате възможност да го накърмите лично.

Материалът е в съответствие с изискванията за изцеждане, събиране, съхранение и транспортиране на майчина кърма на Банка за майчина кърма към Столична община.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Кои храни да избягваме задължително при захранване на бебето

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Захранването трябва да е бавен и внимателен процес с точно подбрани храни за всеки етап от растежа на бебето, за да получава то нужните му хранителни съставки за правилен растеж, но и да не се натоварва с трудно усвоими храни, които незрялата храносмилателна система не може да обработи и има опасност да предизвикат алергии или стомашни разстройства. » Прочети

Подготовката на гръдните зърна за кърмене започва преди раждането

9.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

За всяка млада майка първите дни и дори първите няколко седмици са труден период на адаптация към кърменето.

» Прочети

9 причини да кърмим децата си

4.09.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Хранене на бебето. » Прочети

Кърмене до една година или ...?

23.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

През последните няколко години се увеличава броят на майките, които кърмят своите бебета. » Прочети

Някои стари разбирания са наистина остарели

14.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 10)

Насоките за храненето на детето и възпитанието му са се променили значително през последните десетилетия. » Прочети

Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите

21.06.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 3)

Много майки се изправят пред трудностите и дилемите, свързани с естественото хранене. » Прочети

Злоядо дете – ще се справите

Когато вашето дете няма интерес към плодовете и зеленчуците и разнообразните ястия и отказва да ги яде, а времето за хранене се е превърнало в кошмарен момент за вас, може би има няколко стратегии, които могат да решат проблема.

» Прочети

Кърмените деца израстват спокойни възрастни

13.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 6)

Кърмените деца е по-малко вероятно да станат агресивни и раздразнителни възрастни, сравнено с хранените с адаптирано мляко деца, според резултатите от ново проучване.

» Прочети

Как да храним бебето – хитринки

9.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 11)

Когато бебето навърши 6-месечна възраст, е време да започнете да го захранвате. » Прочети

Кърменето предпазва от затлъстяване

Кърмените бебета са изложени на много по-нисък риск от затлъстяване в по-късен етап от живота си, съобщават от БГНЕС.

» Прочети