Доказана е връзката между доброто хранене и доброто настроение
Ново проучване доказва взаимовръзката между храненето и душевното здраве.
Според автора на проучването – д-р Бони Каплан, психиатър от универститета Калгари в Алберта, Канада, хората, страдащи от проблеми с настроението, се чувстват по-добре, когато се хранят по-добре; научно се потвърждава и познатият израз „Ние сме това, което ядем“. Резултатите са публикувани през февруари тази година в Canadian Journal of Psychiatry. След потвърждаване на клиничната диагноза, пациентите са били подлагани на 3-дневен диетичен режим, задоволяващ оптимално потребностите им от макро- и микронутриенти. Пациентите водели дневник за храненето, попълвали анкети и били оценявани на база психометрични тестове.
Като резултат пациентите отчели положително влияние на храненето върху субективната им оценка на настроението, а психологическите тестове недвусмислено показали подобрение на симптомите при мания и депресия.
Физиологично нашият мозък е изложен на влиянието на веществата, които приемаме, и функционирането му зависи пряко от наличието на определени витамини и минерали. Очакват се още разработки в тази област.