Рискуваме да заболеем от диабет с често хапване на бързи закуски
Консумацията на храни от веригите за бързо хранене два или повече пъти седмично увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания.
Това показва проучване на австралийски учени от университета на остров Тасмания, пише вестник „Труд“, цитирано от в. „Дейли мейл“.
Според специалистите жените са по-уязвими от мъжете при похапването на бързите закуски. При тях „предупредителните знаци“ като покачване на кръвната захар се появявали доста по-бързо.
Учените твърдят, че 10% от заболелите от диабет страдат от т.нар. тип 1, който се получава при проблем с имунната система. Останалите 90% обаче са с диабет тип 2, който се дължи на неправилния начин на хранене.
Ако не се лекува, този тип заболяване излага пациентите на риск от сърдечни проблеми, слепота и дори ампутация на крайниците.
Специалистите от Тасмания проучили хранителните навици на близо 2000 души на възраст между 26 и 36 години. Те установили, че 40% от мъжете и 20% от жените похапвали бързи закуски повече от два пъти седмично.
При направените им медицински тестове за нивото на кръвната захар и инсулина било установено, че те „уверено“ вървят към диабет тип 2.
Жените, които консумирали сандвичи от веригите за бързо хранене веднъж седмично, обаче имали значително по-добри резултати на изследванията.
Австралийците обобщават, че комбинацията от нездравословна диета, затлъстяване и липса на физическа активност увеличават риска от диабет.