Смокините намаляват риска от диабет, инфаркт и рак на гърдата
В смокините се съдържа много калий, който помага за сърдечната дейност и контролира кръвното налягане така, че то да остане в нормални граници. Фибрите в тяхната сърцевина подобрява разграждането и усвояването на храната.
Влакната в смокинята намаляват риска от диабет и рак на гърдата при жените в менопауза, показват изследвания на грума американски учени. Според техните изследвания високото съдържание на калций в този плод съхранява здравината на костите, ноктите и косата. Всички тези факти обясняват защо наричат смокинята един от най-полезните плодове, който помага на хората да съхранят доброто си здраве и самочувствие.
Не по-малко полезно е и кивито. В него например се съдържа повече витамин С отколкото в портокалите, както и голямо количество други витамини и фитоелементи. Специфичният сладко-кисел вкус на плода го прави много подходящ за закуска, плодови салати и коктейли.
Редица изследвания показват, че кивито притежава уникалната способност да защитава ДНК структурите на човешката клетка от разрушаващото действие на антиоксидантите благодарение на богатото си съдържание на флавоноиди и каротеноиди.
Освен на витамин С и бета-каротин, кивито съдържа и значителни количества витамин Е, а благодарение на съотношението между вода и мазнини е наистина перфектен антиоксидант. В този плод има и полезни влакна, които спомагат за нормалното ниво на холестерол в кръвта, както и много калий, магнезий, мед и фосфор. Заради общото си въздействие върху здравето специалистите все по-често препоръчват кивито на страдащите от астма.
Съдържанието на желязо в ябълките пък влияе положително на нервната система. В ябълките се съдържа много витамин С, витамини от групата В, витамин РР, който лесно се справя с умората, депресията, раздразнителността и безсънието. Те съдържат и много калий - най-важният елемент, необходим на сърцето и кръвоносните съдове, както и магнезий - той пък нормализира обмяната на веществата, премахва стреса и укрепва костите. И не на последно място, съдържанието на желязо в този есенен плод влияе положително на нервната система, подобрява състава на кръвта, както и паметта.
Няма да подминем и ролята на органичните киселини в зелените ябълки, които предотвратяват процесите на ферментация в червата и спомагат за отслабване. А какво да кажем за съединителната тъкан - тя винаги е полезна за здравето.