НОВИНИ

Едно на 277 деца страда от синдрома на Аспергер

13 януари 2010 14:30 | Коментари: 0
Едно на 277 деца страда от синдрома на Аспергер

Едно на 277 деца страда от синдрома на Аспергер. Това сочат проучванията на американски учени, направени през изминалата година. Според български психолози у нас заболяването се среща изключително рядко. То не е опасно, но се изискват известни усилия човек да влезе в контакт със заобикалящата го среда.

Смята се, че синдромът на Аспергер е вид аутизъм, който се проявява в края на втората или през третата година от живота на детето. Характерно за него е, че речта се появява преди ходенето и засяга предимно момченцата, като съотношението е 8:1. Този синдром се контролира от същите гени, които отговарят за творческото мислене. Всеки случай е уникален, защото е невъзможно да се предскаже комбинацията на гените.

Разстройството се характеризира със същите нарушения, каквито се описват и при аутизма – наблюдава се стереотипен модел на поведение и повтаряне на едни и същи дейности. За разлика от аутизма обаче, при синдрома на Аспергер не се наблюдава изоставане в когнитивното развитие и речевите възможности. Повечето от хората с този симптом са със средно и над средното ниво на интелигентност. Често децата с такъв синдром са много умни за възрастта си, изумявайки околните със знанията си и способността да запаметяват с лекота. Това е и причината състоянието да се нарича още „синдром на малкия професор“.

Както и при аутизма, хората със синдром на Аспергер общуват изключително трудно, тъй като не разпознават сигналите при общуване. Често тези хора не разбират реакциите или чувствата на околните. Затрудняват се да разчетат невербалните сигнали като жестове, изражения на лицето или интонация, избягват директния контакт с очите, което усложнява поддържането на социални взаимоотношения с хора. Въпреки че имат добре развити езикови умения, те не разбират шегите, метафорите и иронията.

Наблюдават се и значителни разлики между двете състояния: докато хората с аутизъм са затворени, вглъбени в себе си и не желаещи да комуникират, то тези със синдрома на Аспергер често са общителни и търсят вниманието на околните въпреки комуникационните проблеми.

Хората с Аспергер се отличават с феноменалната способност да запаметяват цифри и факти, но при тях липсва творческо въображение и изпитват трудност да мислят абстрактно. Те често развиват почти маниакален интерес към определени предмети или хобита. Запаметяват факти и информация, като например телефони, разписания, факти и т.н. Склонни са да говорят с часове за своите интереси, без да отчитат интереса на околните.

Както и при аутизма, децата с този синдром имат забавено моторно развитие – научават се да ходят по-късно, често се спъват и падат, изпитват затруднения да си връзват обувките, да си служат с вилица и лъжица, да карат колело. Въпреки високото си ниво на интелигентност изпитват затруднения с учебния материал, почеркът им е лош и остава детски, дори и в зряла възраст. Всичко това обаче не означава, че имат интелектуални проблеми, просто разбират света по различен начин.

При наличието на един или няколко от тези симптоми родителите трябва да направят консултация със специалист, който да постави диагнозата на детето. При подходяща психотерапия хората с Аспергер могат да се научат да се справят успешно със социалното общуване и да водят нормален и пълноценен живот.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Храните, които трябва да избягвате през пролетта

20.04.2024 (Коментари: 0)

С настъпването на пролетта и лятото е време да прегърнем свежите, сезонни продукти и да се възползваме максимално от изобилието, което предлагат тези сезони. » Прочети

Най-добрите арабски парфюми

20.04.2024 (Коментари: 0)

Едно от любимите четива на децата е приказките от 1001 нощ с разказите на Шехерезада. » Прочети

5 начина да привлечете всичко, което искате, с помощта на фън шуй

20.04.2024 (Коментари: 0)

Искате промяна в живота си и знаете в какво направление да я търсите, но не сте сигурни как да я осъществите? За начало може да започнете като седнете и напишете желанието/желанията си на един лист хартия. » Прочети

Внимавайте с тях! Това са най-подлите зодии!

20.04.2024 (Коментари: 0)

Астролозите са категорични, че чертите на характера на определен човек, зависят изключително много от неговата зодия. » Прочети

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети