Средиземноморската диета намалява наполовина риска от Паркинсон
Средиземноморската диета намалява наполовина риска от развитие на Паркинсон, според ново проучване.
Диетата всъщност представлява стил на хранене, богат на плодове, зеленчуци, риба.
Според изследването този стил на хранене намалява с 46% вероятността от развитие на болестта. Откритията, публикувани в Европейския журнал по неврология (European Journal of Neurology), подкрепят предшестващи проучвания за връзката между храненето и развитието на болестта.
Неизвестен остава фактът защо точно тези храни имат протективна роля срещу болестта на Паркинсон. Според някои изследователи вероятно има връзка с увреждащ клетката процес, наречен оксидативен стрес. Рибата, плодовете и зеленчуците съдържат големи количества антиоксиданти и блокират тези увреждащи клетката процеси.
С напредване на възрастта рискът от развитие на Паркинсон се увеличава драстично с всяка изминала година. Болестта засяга 5 от всеки 1000 души на 60 години и 40 на всеки 1000 на 80. Обикновено колкото по-ранно е началото на болестта, толкова по-тежко е протичането й.
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети