Откриха нов човешки вкус – мазното
Американски учени откриха шести основен вкус, който може да разграничи човешкият език – мазното, съобщи БТА.
До неотдавна специалистите мислеха, че човешкият език може да разграничи само четири основни вкуса – сладко, кисело, солено и горчиво. След това беше открит петият вкус „умами“.
Сега учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха и усещането за мазно. Те локализираха химически рецептор във вкусовите луковици на езика, който разпознава мазните молекули, и установиха, че неговата чувствителност е различна у различните хора. Резултатите могат да помогнат да бъде разбрано защо някои хора ядат повече мазно – те не усещат толкова добре този вкус. Учените се надяват откритието им да помогне в борбата със затлъстяването, като бъде повишена чувствителността към мазнините в храната.
Освен основните вкусове друг аспект на усещането за храната е ароматът й. Той се улавя от носа. Хората с по-ниски нива на рецептора CD36 усещат по-добре мазнините в храната. Вариации в гена, който произвежда CD36, правят хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини. Тези, при които CD36 е наполовина, са осем пъти по-безчувствени към наличието на мазнини.
Около 20 процента от хората имат вариант на гена за CD36, свързан с производство на по-ниски нива от рецептора. Това означава, че те не са толкова чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това ги прави по-склонни към напълняване.
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети