ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Откриха нов човешки вкус – мазното

17 януари 2012 14:00 | Коментари: 0
Откриха нов човешки вкус – мазното

Американски учени откриха шести основен вкус, който може да разграничи човешкият език – мазното, съобщи БТА.

До неотдавна специалистите мислеха, че човешкият език може да разграничи само четири основни вкуса – сладко, кисело, солено и горчиво. След това беше открит петият вкус „умами“.

Сега учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха и усещането за мазно. Те локализираха химически рецептор във вкусовите луковици на езика, който разпознава мазните молекули, и установиха, че неговата чувствителност е различна у различните хора. Резултатите могат да помогнат да бъде разбрано защо някои хора ядат повече мазно – те не усещат толкова добре този вкус. Учените се надяват откритието им да помогне в борбата със затлъстяването, като бъде повишена чувствителността към мазнините в храната.

Освен основните вкусове друг аспект на усещането за храната е ароматът й. Той се улавя от носа. Хората с по-ниски нива на рецептора CD36 усещат по-добре мазнините в храната. Вариации в гена, който произвежда CD36, правят хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини. Тези, при които CD36 е наполовина, са осем пъти по-безчувствени към наличието на мазнини.

Около 20 процента от хората имат вариант на гена за CD36, свързан с производство на по-ниски нива от рецептора. Това означава, че те не са толкова чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това ги прави по-склонни към напълняване.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети