ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Как да запазим зрението си?

12 януари 2012 14:00 | Коментари: 0
Как да запазим зрението си?

Доброто зрение много често е въпрос на наследственост, но както всичко друго в нашето тяло, то също се влияе от начина ни на живот и вниманието, което му отделяме. Информацията, която човек получава и възприема, е 90% зрителна. Т.е. това е един от най-съществените фактори за пълноценен живот. Има някои правила, които трябва да спазваме, ако искаме да запазим зрението си по-добро за по-дълго време.

Спете достатъчно и пълноценно, по-възможност в спокойна атмосфера, на тъмно, с дръпнати завеси и на тихо. Осигурявайте си 7–8 часа здравословен сън, който е важен не само за зрението ви, а за състоянието на цялото тяло.

Ако работите твърде дълго време пред монитор, непременно си осигурете защитни очила. Препоръчителното време, което да прекарвате пред екран, е максимум 2 часа. Повечето офис служители прекарват минимум 8 и още поне 2–3 часа вечер пред личния си компютър или телевизора. Това категорично не е здравословно за зрението и неминуемо води до влошаването му. Стремете се свободното ви време да не е пред монитора, да почивате пъноценно и когато работите, да ползвате очила. Гледайте всеки половин-един час да правите почивка за няколко минути. Ставайте от мястото си или гледайте в друга посока.

Правете гимнастика за очи. По няколко пъти дневно отделяйте време за упражнения за зрението. Взирайте се първо в отдалечен предмет, после премествайте погледа върху близка точка, после отново върху далечната и така по 2–3 секунди поне няколко минути на ден.

Храненето е факторът, който зависи от нас и е с най-голямо значение за нашето здраве. Доброто зрение не прави изключение и може да бъде повлияно в доста широки граници посредством добро и целенасочено хранене. Храните могат да бъдат разделени в няколко групи в зависимост от полезната си активна съставка.

Храни с високо съдържание на лутеин и зеаксантин – това са предимно зеленчуци: боровинки, спанак, зеле, тиквички, царевица, броколи, брюкселско зеле, марули, зелен боб, шамфъстък, авокадо, яйца.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини – риба, орехи и други ядки. Мастните киселини предотвратяват запушването на артериите и значително намаляват вероятността от проблеми със зрението с напредване на възрастта.

Храни, богати на антиоксиданти – витамини А, С, Е. Разнообразното хранене ви доставя достатъчно количество от тези витамини, но ако живеете на място с по-студен климат, където сезонните зеленчуци са малко или просто нямате навика да хапвате от тях, препоръчваме ви да включите хранителна добавка в менюто си. Има добавки с точно такава комбинация, които биха ви осигурили нужните дози витамини.

Важно е да знаете, че консумацията на храни, богати на витамин А, е добре да става в комбинация със зехтин, сметана, олио, тъй като витамин А е мастноразтворим витамин и се усвоява по-добре по този начин. Например, ако хапвате салата от моркови, не забравяйте да й сложите малко зехтин.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети