ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

10 факта за шизофренията

20 декември 2011 11:00 / д-р Мария Цветкова | Коментари: 1
10 факта за шизофренията

10. Шизофренията подлежи на лечение. Макар и доживотно заболяване, тя подлежи на успешен контрол от медикаменти. Шизофренията се поддава на терапия и много от пациентите се повлияват добре и в кратки срокове от лечението. Най-честите симптоми като халюцинациите, илюзиите отшумяват за няколко дни до седмици при по-леките форми.

9. Шизофренията има „позитивни“ симптоми. Това са така наречените прояви, които нормалният, психически здрав, индивид не притежава. Те са свързани с появата на халюцинации, илюзии, вменяване на мнение или знания „отвън”, нетипични движения.

8. Шизофренията има и „негативни” симптоми. Към тях спадат всички симптоми, свързани със загуба на нормалните човешки психически изживявания – невъзможност за радост, за интеграция, невъзможност за завършване на започната дейност, липса на интерес и др.

7. Шизофренията има и трети вид симптоми – когнитивни. Те се изразяват в неспособност за възприемане на информация, на изготвяне на план за действие дори за елементарни задачи, за съставяне на маршрут и др. Обикновено наличието на тези симптоми затруднява значително живота на пациентите.

6. Шизофренията не е задължително да бъде свързана с агресия. Болните обичайно не са агресивни. В случай че това е факт, обикновено те проявяват агресията си в домашни условия, към членове на семейството си.

5. Рискът от самоубийство при болните от шизофрения е силно завишен. Средно 10% от болните се самоубиват. Най-голям процент сред тях са младите хора, страдащи от заболяването.

4. Често се открива връзка между шизофрения и някаква зависимост – алкохолна или наркомания. Сред болните от шизофрения често има злоупотребяващи с опасни вещества. Някои наркотици, например марихуаната, силно завишават риска от развитие на шизофрения, особено ако има генетична предизпозиция.

3. Особено важна част от лечението е психотерапията. Когато пациентите вече са стабилизирани благодарение на медикаментите, важно е те да възвърнат способностите си да задоволяват нуждите си и да се интегрират в обществото. Психотерапията – индивидуална или групова – им дава възможността те отново да се превърнат в пълноценни членове на семейството си и обществото.

2. Лекарствата за шизофрения имат доста странични ефекти. Повечето от тях отшумяват в рамките на няколко дни – гадене, повръщане, усещане за замаяност, замъглено зрение, главоболие, ускорена сърдечна дейност, цялостен дискомфорт. От някои групи медикаменти е възможно да се получи нарушение в метаболизма, което да доведе до значително наддаване на тегло.

1. Болните не бива да спират лекарствата си, независимо колко добре и уверени се чувстват. Изключително важни за добрата терапия са спазването на лечебния план и строгият контрол от лекар.

 

Най-странните фобии

Анорексията - въпроси и отговори

10-те най-странни психични заболявания

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Илиев  |  Дата: 22.12.2011 17:55

шИЗОФРЕНИЯТА Е ОПРАВДАНИЕ ЗА СУПЕР БОГАТИТЕ ЛЕКАРИ-ПСИХИАТРИ ЗА БЕЗРБОТИЦАТА И СОЦИАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ В СТРАНАТА.
ВСИЧКИ СА ИЗУЧАВАЛИ МАТЕМАТИКА,ЗАЩО ТОГАВА НАСИЛА ТРЯБВА ОТ ПСИХИАТРИЧНАТА АСОЦИАИЯ ДА СЕ ФАБРИКУВАТ ПСИХО-БОЛНИ(НА КОНВЕИР)?

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети