ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Особености на храненето в третата възраст

14 декември 2011 13:00 / д-р Мария Цветкова | Коментари: 0
Особености на храненето в третата възраст

Храненето на хора в напреднала възраст се характеризира с някои особености, които го отличават от храненето на хора в млада и средна възраст.

При индивидите над 60 години, се наблюдават намалена основна обмяна, белодробен капацитет, инсуларен апарат, хормони, стомашна киселинност, имунитет, активна телесна маса, скелетна маса, вътреклетъчна течност. Освен това е нарушена абсорбцията микронутриенти, витамини и минерални вещества (Ca, Fe, Zn) и организмът има намалени енергийни нужди – 1800–2000 ккал за жени и 2200-2400 за мъже. С времето намалява и потребността от белтък, тъй като се забавят процесите на разграждане и синтез.

Тези фактори налагат някои основни правила на здравословното хранене в третата възраст.

Менюто трябва да включва поне веднъж дневно мляко, пиле или риба.

Съотношението на белтъци към въглехидрати да бъде приблизително 1:1,3.

Ограничават се въглехидратите в храната, особено простите – захар, бяло брашно, бял ориз.

Дава се предимство на плодовете и зеленчуците в менюто, за предпочитане свежи.

Поради по-висок риск от метаболитна ацидоза, добре е да се приемат повече алкализиращи храни – мляко и зеленчуци.

Важни микроелементи, които менюто трябва да включва, са:

  • ванадий – за липидната обмяна
  • никел – за синтез на нуклеиновите киселини – ДНК и РНК
  • молибден – за мускулната тъкан.

 

Фибрите в менюто трябва да се увеличат като превенция на ленивите черва и рака на дебелото черво.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети