ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Боровинките – сурови, а не на хапчета

8 декември 2011 10:45 / Евелина Арнаутска | Коментари: 0
Боровинките – сурови, а не на хапчета

Боровинките са познати от векове като средство за лечение на инфекции.

Наскоро завършило проучване на учени от университета в Масатчузетс показва силата на прясно приготвения сок от червени боровинки. Този сок е идеалното лекарство срещу инфекции.

Проучването, ръководено от професор Тери Камесано, е част от поредица подобни инициативи, имащи за цел да изучат естествения противовъзпалителен потенциал на плодовете и зеленчуците и да докажат, че приемането на  натурални природни продукти е по-ефективно от екстрактите им, вложени в различни лекарства и хранителни добавки.

В червените боровинки е намерено вещество, наречено проантоцианидин (флавоноид), което пречи на развитието на уринарни инфекции.

В хода на проучването професор Камесано установява, че приемът на боровинков сок предотвратява възникването на инфекции, причинени от E.coli. Сокът от боровинки пречи на бактерията да се залови за клетките на организма (процес, който се извършва чрез тънки реснички); останали незаловени, бактериалните клетки се елиминират бързо от организма.

Но не само флавоноидите в боровинките имат лечебни свойства. В изолат, съставен само от флавоноиди, е прибавена бактерия E.coli и е установено, че тези екстракти не оказват каквото и да е влияние върху бактериалното развитие.

Предстои да се изясни коя е другата мистериозна съставка в боровинките и защо само когато ги приемаме сурови, те са истинският „еликсир“ за нашето здраве. А дотогава нека спазваме следното правило: боровинките сурови, а не на хапчета.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 1)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети