ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Лук – природната суперхрана

7 декември 2011 12:45 | Коментари: 0
Лук – природната суперхрана

Като суперхрани се посочват тези, за които е известно какви хранителни качества имат и каква полза за здравето носи консумирането им. За да бъде причислена една храна към „супергрупата“, тя трябва да е с природен произход и да има видими ефекти върху здравето на човека. Много от хората знаят за ползите, които им носи приемът на портокали, спанак и домати, но могат да бъдат изненадани от ползите при консумирането на лук.

Помага за превенцията на ракови заболявания

Жените, включващи в менюто си лук, страдат с 25% по-малко от рак на млечната жлеза и с 40% по-малко от рак на яйчниците. Това се дължи на флавоноида каемпферол, съдържащ се в лука. Ако в менюто се включат и други храни, за които е известно, че имат противораково действие, като броколи и боровинки, резултатите са впечатляващи.

Най-доброто средство срещу развитие на рак в областта на главата и шията е лукът с впечатляващите 84% протекция. Отчетено е намаляване на появата на рак на дебелото черво (56%) и рак на простатата (71%). Тези ефекти на лука се дължат на високото количество антиоксиданти в него, които спират туморния растеж и предпазват клетките от ефектите на канцерогенните вещества.

Натурално лекарство за диабет

Всеки болен от диабет или приготвящ менюто на болен трябва да прибавя лук към ястията. Векове наред лукът се е използвал за лечение на това заболяване. Този природен еликсир е богат на хром – минерал, който подпомага усвояването на инсулина от клетките. Лукът способства за намаляване на нивата на кръвната захар, както и хиперинсулинемията. Последните проучвания показват за съществуването на пряка зависимост между количеството на приетия лук и нивото на захар в кръвта. Полезните свойства на лука се запазват при готвене.

Лук за здравето на жените

Хромът, съдържащ се в лука, намалява симптомите на предменструалния синдром (ПМС) – редуцира се появата на повръщане, гадене, промени в настроението. За жените след менопауза се намалява рискът от развитие на остеопороза при системно консумиране на лук.

Понижава нивото на холестерола

Редовното консумиране на половин глава лук дневно намалява нивото на LDL („лошия“ холестерол) за сметка на повишените нива на HDL („добрия“ холестерол).

Други предимства, които могат да се изтъкнат, са: предпазва от простудни заболявания, съдържа витамин Е, редуцира симптомите на сенна хрема.

След всички изброени дотук ефекти би било добре, ако при следващото си влизане в магазина прибавим към покупките и 2-3 глави лук.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети