Защо е толкова важна фолиевата киселина?
За да имате здраво бебе, е нужно да сте сигурни, че вие самите сте в добро здравословно състояние. Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да предотвратите сериозни вродени дефекти на бебето ви, е да приемате достатъчно фолиева киселина всеки ден – особено преди зачеването и по време на ранната бременност.
Какво е фолиевата киселина?
Фолиевата киселина, понякога наричана фолат, е витамин (В9), съдържащ се главно в зелените листни зеленчуци като къдраво зеле и спанак, портокалите и обогатените храни. Множество изследвания са показали, че при жените, които получават 400 микрограма (0,4 милиграма) дневно преди зачеване и по време на ранната бременност, има значително по-нисък риск бебето да се роди със сериозен дефект на невралната тръба.
Най-често срещаните дефекти на невралната тръба са спина бифида (незавършено затваряне на гръбначния мозък и гръбначния стълб), аненцефалия (тежка изостаналост на мозъка) и encephalocele (когато мозъчната тъкан излиза на кожата от ненормален отвор в черепа). Всички тези дефекти се появяват през първите 28 дни от бременността – обикновено преди жената дори да знае, че е бременна.
Ето защо е много важно за всички жени в детеродна възраст да получават достатъчно фолиева киселина – не само тези, които планират да забременеят. Само 50% от бременностите са планирани, така че всяка жена, която може да забременее, трябва да се увери, че получава достатъчно фолиева киселина.
Лекари и учени все още не са напълно сигурни защо фолиевата киселина има такъв огромен ефект върху предотвратяването на дефекти на невралната тръба, но те знаят, че този витамин е от изключително значение в разработването на ДНК. В резултат на това фолиевата киселина играе важна роля в клетъчния растеж и развитие, както и във формирането на тъканите.
За жените, правещи съзнателен опит да забременеят, препоръчително е 3 месеца предварително да започнат курс с фолиева киселина. Приемането на фолат не замества разнообразното здравословно хранене.