НОВИНИ

Ползи и вреди от кофеина

21 октомври 2011 17:20 / Мария Цветкова | Коментари: 3
Ползи и вреди от кофеина

Какво точно представлява кофеинът?

Няма да е трудно да повярвате, че кофеинът е най-широко използваният психосоматичен стимулатор в света. Кофеинът е вещество от групата на алкалоидите.
Той прониква в тялото ни посредством напитки като кафето, чая, енергийните и изотоничните напитки, бонбоните, добавките за стимулация, подсладените напитки, кексовете, захарните изделия.

Как влияе върху организма?

Кофеинът стимулира директно централната нервна система. Възбужда сетивата ни, връща ни „обратно в играта“, но след това сме двойно по-изморени. Пикът на неговото действие настъпва приблизително на 45-ата минута и трае 3 до 6 часа.

Кофеинът въздейства върху някои части на мозъка по същия начин, както и някои видове наркотици. Отрицателните последствия от употребата на кофеин се изразяват най-вече в безсъние, защото мозъкът се превъзбужда.

Той действа като диуретик, а на някои хора – и като разхлабващо средство, тъй като ускорява процесите на храносмилане.

Кофеинът увеличава нивото на допамин – един от хормоните на щастието, като по този начин предизвиква усещане за бодрост.

Вредно ли е да се пият кафе и други напитки, съдържащи кофеин?

Както с всяко друго нещо, касаещо здравословния начин на живот, и тук истината е по средата. Ако консумирате умерени количества, можем само да се радваме на ползите от кофеина.

Колко кафета на ден е полезно да пием и колко вече стават вредни?

Както споменахме, кофеинът действа подобно на някои наркотици на нашето тяло и към него също има привикване. Затова е важно да не прекаляваме с количеството. Препоръчително е, да не пиете повече от едно кафе на ден. В неработните дни си правете „кофеинови почивки“. Прекомерната консумация на кофеин не само води до пристрастяване, но и води до една резистентност на тялото ни към действието му. Започва да не ни стига едно кафе за събуждане, пием второ, дори трето, а това вече не е безобидно за тялото ни. Ако толкова сте свикнали с аромата на чаша горещо кафе сутрин, може понякога да посягате към безкофеиновото кафе.

Полезно ли е безкофеиновото кафе и може ли да има същия ефект?

Има известни теории, че и безкофеиновото кафе не е напълно безобидно. И все пак можем да твърдим, че определено е по-безобидно, отколкото обикновеното кафе.  Липсата на кофеин лишава това кафе от ободряващия му ефект, но има и психологически момент – свикнали сме кафето да ни буди, а мирисът му да ни освежава. Затова може да се каже, че самата идея, че пием кафе, може да ни освежи.

Вярно ли е, че ефектът от кофеина не е моментален, а след няколко часа? Колко време продължава ободряващият му ефект?

В зависимост под каква форма консумираме кофеина – кафе, кола, сладкиш или друг продукт, дали сме яли нещо преди това или ги пием на гладно, моментът, в който настъпва максималният му ефект, може да варира. Все пак изчислено е, че максималният ефект от кофеина настъпва между 30 и 60-ата минута и трае 3 до 6 часа.

В кои случаи е удачно приемането на кофеин? Твърди се, че понякога помага при главоболие, астма, диабет тип 2, камъни в бъбреците...

Доказано е, че кофеинът има благоприятно влияние върху респираторната система и намалява симптомите на астма. Кофеинът е близък братовчед на теофилина, което е лекарство, изписвано при астма, и като него разширява въздухопроводите, водещи към дробовете.

Кофеинът има положителен ефект и върху кръвоносните съдове на мозъка, които, когато се подуят, причиняват болка. Кофеинът свива тези кръвоносни съдове, така че съвсем спокойно можете да пиете по една чаша кафе, за да ви мине главоболието.

Кофеинът намалява сериозно риска от диабет тип 2. Проучване, направено на 126 000 мъже и жени, показва, че хората, които консумират малко или никакъв кофеин, имат по-голям риск да развият диабет тип 2, отколкото тези, които консумират повече кофеинови напитки. Други източници твърдят, че диабетът се влошава от приема на кофеин. Времето и науката ще докажат кое е вярното твърдение.

Богато ли е кафето на антиоксиданти и какво е тяхното влияние върху организма ни?

Някои сортове кафе са богати на антиоксиданти. Често като полза от кафето се изтъква този факт. Все пак природата ни е дала далеч по-силни и безвредни източници като витамин А, С, Е, селен и др.

Може ли да подобри концентрацията ни и препоръчва ли се преди умствено натоварване?

Да, определено може. Ако имате нужда от стимулация и допълнителен източник на енергия, за кратки срокове кофеинът е добър начин да повишим качеството си на работа. В кризисни ситуации прибягвайте към употребата му за не повече от 14 дни.
 

Върху кои органи влияе и какво най-често предизвиква?

Приемът на големи дози кофеин за дълги периоди от време (повече от 4 седмици) може да доведе до състоянието кофеинизъм, нещо между лека и засилваща се форма на кофеиново отравяне.
Кофеинът може да причини безсъние, тревожност, усещане за пренапрежение, стрес и психическа умора. Много гастроентеролози смятат, че ежедневният прием на кофеин съдържащи напитки (като концентрирано кафе например) на гладно има връзка с появата на гастрити и обостряне на съществуващи гастрити и язви.

Едно от най-отрицателните отклонения, свързани с кофеина, е разрушаване на имунната система поради изчерпване на предпазващите имунната система В-комплекс и витамин С. В-комплекс се използва за функционирането на нервите, а витамин С за изграждането на колаген. Като изчерпва тези важни компоненти, кофеинът катализира различни заболявания, предизвикани от отслабването на имунната система.

Енергиен стимулант ли е кофеинът, или е поредният мит?

Кофеинът е директен стимулатор на централната нервна система. Определено това не е мит.

Кофеинът нарушава действието на невроните в мозъка и предизвиква неконтролируема реакция, в резултат на която надбъбречните жлези отделят на свой ред стрес хормоните адреналин и норадреналин.

В резултат на предизвиканото от кофеина секретиране на стрес хормони се повишава кръвното налягане, ускорява се сърдечният пулс и приливът на адреналин в моменти на възбуда.

Има ли пристрастяване към кофеина?

Кофеинът води до физическо пристрастяване. Още се спори относно психическото, но физическото пристрастяване си е доказано. Забелязва се, когато човек, който консумира около 100 г кофеин на ден известно време, спре рязко приема му. Следват главоболие, изтощеност, липса на концентрация. Понякога дори и повръщане.

Как се отразява кофеинът на кръвното налягане – повишава ли го, или го понижава?

Както споменахме, кофеинът завишава секрецията на стрес хормони,  те от своя страна повишават кръвното налягане. Това е защитен механизъм за организма ни, който е получил сигнал за „паника“. За хора с фамилна обремененост към хипертония кафето е лош избор. По-добре е да се въздържат от него или да пият кафе без кофеин.

Предизвиква ли сърдечносъдови заболявания?

Високото кръвно налягане, с което кофеинът има връзка, е основен предразполагащ фактор за СС заболявания. Нашата кухня набляга на мазните и солени храни, два други предразполагащи фактора към хипертония и сърдечни заболявания. Иначе казано, ако искате да запазите сърцето си здраво – не пийте много кафе.

Вярно ли е, че ако прекалим с кофеина, се нарушава сънят ни?

Да, особено при продължителна висока консумация на кофеин се уврежда нощният ни сън. Съществува  т. нар.  кофеин предизвикано безсъние. Ако вечер не можете да спите, замислете се дали през деня не прекалявате с кафето.  Според някои източници кафето води и до халюцинации.

За жените или за мъжете е по-вреден кофеинът и защо?

Според поручване жени, които консумират голямо количество кафе (2–3 чаши на ден), зачеват по-трудно, а повишеното консумиране на кофеин по време на бременност, от рода на 4–5 чаши на ден, удвоява риска от помятане.

С течение на годините са направени хиляди изследвания, посветени на въздействието на кафето върху здравето и качеството на живот. Едно от последните мащабни проучвания разглежда връзката между развитието на рак на простатата и редовната консумация на кафе.

Кофеинът извлича калция от организма. Една чашка кафе или две бутилки кола костват на организма ви 5 мг калций. Костите ви стават чупливи. Така с течение на времето се повишава рискът от развитие на остеопороза, а за жените в менопауза кафето определено е вредно.

Според данните от проучването господата, които обичат да започват деня си с чаша кафе, са изложени на по-нисък риск от рак на простатата.

Интересен е и въпросът за женската депресия. Смята се, че кафето намалява риска от развитието на такава.

Дали тези ефекти се дължат обаче на кофеина или на друга съставка в кафето, науката още не е изяснила.

Отразява ли се на фигурата ни по някакъв начин?

Кофеинът стимулира перисталтиката и диурезата. Може да се твърди, че има лек разслабващ ефект, но определено има по-ефикасни и безвредни за здравето средства. Един здравословен хранителен режим, комбиниран със спорт, би бил далеч по-ефикасен от чаша кафе.

Един от най-разпространените митове твърди, че кафето служи за изгаряне на запасите от мазнини. Интересно е обаче да се знае, че кафето произвежда лош холестерол в малки граници. Счита се, че кофеинът потенциално действа, като освежава ума. Поради блокиращия ефект на кофеина върху аденозин рецепторите и последвалото го нарушаване на нормалното активиране на невроните, се нарушава сериозно обмяната на жизненоважните за мозъка биохимични вещества гама-аминобутирова (GABA) киселина и ацетилхолин. Трябва да подчертаем, че GABA ни помага да филтрираме информацията и да планираме стратегиите си, а ацетилхолинът засилва нашата памет и способността ни да учим.

В какви случаи не се препоръчва употребата на напитки, съдържащи кофеин? За кои хора?

За хора със сърдечносъдови заболявания, с високо кръвно налягане, хора с по-лабилна психика, по-притеснителни и предраположени към паника. Непропоръчителен е приемът на кофеин също за бременни и кърмещи майки.

С какво можем да заместим кофеина?

Със свежи пловоде и зеленчуци, с храна, която е максимално малко термично обработена и свежа. Чаша зелен чай също може да свърши чудеса. Ако организмът ни получава всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали, ще се чувстваме достатъчно свежи и ще имаме енергия за целия ден. Ако започнете деня си с чаша фреш или висока доза витамин С, ще се чувствате бодри и пълни със сила.

Преработва ли се кофеинът в нашия организъм, или се натрупва?

Кофеинът не се натрупва в кръвта и не остава в организма. След 5-7 часа той напълно се преработва и изхвърля с урината. Поне за това можем да сме спокойни, той не остава в тялото ни за дълго.

Има лекарства, които съдържат кофеин, те по-добри ли са от другите?

Кофеинът засилва действието на болкоуспокояващите лекарства. По тази причина фармацевтичната индустрия произвежда медикаменти с кофеин. Когато са предписани от лекар, следвайте стриктно предписаните дози, както се постъпва и с всяко друго лекарство.

По принцип не е желателно смесването на болкоуспокояващи лекарства и големи дози кофеин. Освен, че подсилва ефекта на болкоуспокояващите, кофеинът може да доведе до пристрастяване към тях или до невъзможност да се определи адекватна доза упойка в случай на операция и здравни манипуалции, изискващи поставянето й.

Трябва ли да се внимава с количеството кофеин по време на бременност?

Да, размуно е да се внимава. Кофеинът преминава трансплацентарно – т.е. може да минава през бариерата на плацентата и да навлиза в организма на плода. Както споменахме по-рано, той е силен нервен стимулант и за един новосформиращ се организъм кофето може да бъде шок. Същото важи и за енергийните и газираните напитки.  По време на кърмене също е добре да се внимава с консумацията на кофеин, ако искаме бебето ни да спи спокойно. Кофеинът преминава в кърмата и ако се чудите защо детето ви упорито не иска да заспи, помислете си дали не сте пийнали кафе, а после да сте го накърмили.

Какво количество е безопасно да приемаме в този период?

Ако много ви се пие кафе, не е проблем от време на време да изпивате по чашка. Когато е възможно обаче, приемайте безкофеиново кафе или чаша чай вместо него.

Вярно ли е, че кафето е желателно да се пие винаги с вода? Защо?

Кафето дехидратира, или иначе казано, отводнява. Това ще рече, че извежда водата от тялото ни. Затова е хубаво за баланс да приемаме кафето с чаша вода. Освен това, пиейки кафето с вода, по-бързо го „отмиваме“ в устата си и то не уврежда цвета на зъбите ни.

Кафето предпазва жените от депресия

Кофеинът намалява плодовитостта

Чаша кафе сутрин намалява риска от рак на черния дроб

Внимавайте с кафето, води до халюцинации

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Кольо  |  Дата: 10.11.2018 19:43

Към Георги Асенов: ап. Павел е писал: \"Всичко е позволено,но не всичко е полезно\". Георги бих искал, да прочетеш Павловите послания, за да не се объркаш другия път.

Автор: Норберт Йовчев  |  Дата: 7.12.2016 00:44

Цитат от статията - ..С какво можем да заместим кофеина?

Със свежи пловоде и зеленчуци, с храна, която е максимално малко термично обработена и свежа. Чаша зелен чай също може да свърши чудеса. Ако организмът ни получава всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали, ще се чувстваме достатъчно свежи и ще имаме енергия за целия ден. Ако започнете деня си с чаша фреш или висока доза витамин С, ще се чувствате бодри и пълни със сила.“
Коментара ми е - Абре, този, който е написал това не му ли е ясно, че зеленият чай съдържа не малка доза кофеин ?????? Я вземи се информирай и си коригирай това становище, че да не станеш за срам. Иначе статията е перфектна. Просто желая тя да е 100% Перфекция и за това пиша този коментар. С Почит - Нори.

Автор: ГЕОРГИ АСЕНОВ  |  Дата: 29.12.2014 17:27

Браво! Интелигентно, балансирано и мисля някак обективно - без интелигентна манипулация. Мисля че е много полезно! Нека знаем, - всичко е разрешено, но всичко е полезно - ап. Павел.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети