ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

5 витамина, които ни пазят от рак

20 октомври 2011 12:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
5 витамина, които ни пазят от рак

Най-ефикасната борба с раковите заболявания е тяхната превенция. А това се постига най-добре със здравословен начин на живот. Естествено, гаранция никога няма, но можем да направим всичко по силите си да намалим риска.

Най-важното за поддържане на добро здраве е доброто хранене. Специално за вас сме подбрали списък на 5-те най-ефикасни витамина в борбата с раковите заболявания.

  1. Бета каротин

    Той е прекурсор на витамин А и се намира в най-високи концентрации в оранжевите плодове и зелените листни зеленчуци – тиква, сладки картофи, спанак, броколи. Според изследвания този нутриент предпазва белия ни дроб от токсините, трупащи се в него, които имат пряка връзка с развитието на ракови заболявания.

    Бившите пушачи, които приемат по-големи количества бета каротин в менюто си, значително понижават риска от развитие на рак на стомаха и белите дробове. Пушачите по принцип са най-рисковата група и за двете заболявания.

  2. Витамин В6

    Този витамин е от изключително значение за поддържане на здрава имунна система. Той пази респираторния ни тракт от инфекции и поддържа тялото ни готово да отвърне на атаките. Според изследвания витамин В6 има протективна роля срещу развитие на рак на маточната шийка. Намира се в големи количества в моркови, ябълки, банани, листни зеленчуци, някои меса и сладки картофи.

  3. Витамин С

    Един от най-подробно проучваните витамини дава многообещаващи резултати в борбата с раковите заболявания. Според редица изследвания той има добри резултати за удължаване на живота на пациенти с вече диагностицирани ракови заболявания. В едно от проучванията данните са фрапиращи – пациентите, приемащи витамин С във високи дози, преживяват средно 122 месеца, сравнено с 5,7 сред болните, които не са приемали витамина.

  4. Фолиева киселина

    Позната още като фолат или витамин В9, защитава тялото ни от рак на маточната шийка. Освен това „пази“ процеса на правилно синтезиране на ДНК и РНК в тялото ни. Намира се в цвеклото, зелето, зелените листни зеленчуци, в яйца, цитрусови плодове и повечето видове риба.

  5. Витамин Е

    Има предпазваща роля срещу развитието на рак на пикочния мехур. Той е мощен антиоксидант, който редуцира вредното въздействие на токсините и свободните радикали в тялото ни. Намира се в яйца, пшенични зародиши, нерафинирани зеленчукови мазнини и тъмнозелени зеленчуци.

За какво е полезен витамин В12?

Джинджифилът лекува рак на простата

Рибата ни пази от инфаркт

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети