ЗА ЖИВОТНИТЕ  |  ДРУГИ

Ихтиофтириус

7 октомври 2011 14:30 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Ихтиофтириус

Името на болестта идва от паразита Ichthyophthirius multifiliis, който я причинява. Това вероятно е най-лесната за диагностика и лечение болест при рибите. При тази болест смъртността е почти 100%, но при навременно започнато лечение и оздравяването е 100%.
Обикновено паразитите поразяват само слабите риби, но при появата на Ихтиофтириус трябва да лекувате всички риби в аквариума, тъй като тази болест е силно заразна.
Симптом на болестта е наличието на полепнали паразити по люспите на рибата. Те изглеждат като бели пъпчици, правейки рибата да изглежда като осолена или посипана със захар. Тези паразити полепват и по хрилете на рибата. Паразитът се храни с тъканта на рибата и когато достигне зряла възраст, пада от рибата и започва да се размножава, като от един паразит могат да се появят стотици и дори хиляда нови. При появата си новообразуваните паразити плуват в аквариума, търсейки гостоприемник. Времето, за което трябва да си намерят гостоприемник, е 48 часа и ако не го открият, те загиват. При откриването на гостоприемник цикълът им на развитие започва отначало. С тези размножителни способности за кратко време аквариумът може да се напълни с огромно количество от паразитите. Жизненият цикъл на паразита е 7-10 дни при температура 21° C, а при температура 10° C - няколко седмици. При температура от 27° C размножаването става на всеки 2 дни.

Лечение
Загряване на водата до 32° C ще убие свободно плуващите паразити. Повечето тропически риби могат да издържат на тази температура 7-10 дни, като за толкова време инфекцията от Ихтиофтириус ще бъде напълно преодоляна. Водата трябва да се аерира и сменя, тъй като при такава температура в нея има малко кислород. Методът е ефективен и има малко странични ефекти.
Други методи за премахване на инфекцията е чрез прибавянето на сол (1-3 г/л) към водата или чрез медикаменти от специализиран магазин.
Независимо кой метод ще изберете, трябва да вакуумирате дъното на аквариума поне един път на ден – това ще премахне огромни количества от паразитите. Рибата може да бъде излекувана и като постоянно я местите в нов съд на всеки 12 часа, докато от нея паднат всички паразити. Ако смятате, че рибата ви е излекувана, оставете я извън оригиналния аквариум за известно време, за да сте сигурни, че инфекцията е преминала.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ДРУГИ:

Любопитни факти за животните (част 3)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Ехидната и птицечовката са единствените бозайници които снасят яйца.

» Прочети

30 Любопитни факти за животните (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 18)

Шимпанзетата, делфините и хората са единствените същества, които се разпознават в огледалото.

» Прочети

30 Любопитни факти за животните (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Бръмбарът може да живее 9 дни без глава. » Прочети

Оптимисти и песимисти при прасетата

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Прасетата имат качества, според които могат да бъдат делени на оптимисти и песимисти – като хората, твърдят британски учени.

» Прочети

Мит

15.10.2011 (Коментари: 0)

Митът е остро заразно заболяване по конете в млада възраст. » Прочети

Заболяване на очите при папагалите

Причина за заболяването е небрежното отглеждане на папагала, наличие на вредни газове във въздуха (амоняк, сероводород, цигарен дим и др. » Прочети

Бисексуални калмари бродят из дълбините на океана

23.09.2011 (Коментари: 0)

Учени от изследователския център в Монтерей били смутени, когато от записите разбрали, че мекотелите често се сношават с представители на същия пол. » Прочети

Делфините разбират смъртта и тъгуват за починалите

12.09.2011 (Коментари: 5)

Делфините оплакват своите покойници и осъзнават какво е смъртта, гласят резултатите от международно проучване на изследователския морски институт „Тетис“ със седалище в Милано. » Прочети

В България няма случаи на болестта „Синдром на празния кошер” при пчелите

8.09.2011 / Галин Петков (Коментари: 5)

У нас няма случаи на болестта „Синдром на празния кошер“ (по-известна като изчезване на пчелите). » Прочети

Воднянка при рибите

Рибата изглежда като надута, с настръхнали люспи. » Прочети