10-те най-добри храни за сърцето
Сърцето безспорно е най-важният орган в нашето тяло и от неговото здраве буквално зависи живота ни. Как да се грижим за него, за да ни служи вярно дълго време?
Най-важното за всеки човек е храненето. Добрата храна е основата на добрия живот. Как обаче да се храним полезно за сърцето и на кои храни да наблегнем?
Ще се изненадате колко вкусна всъщност е диетата за здраво сърце!
- Пийте по чаша вино всеки ден.
- Хапвайте сьомга. Тя е богата на омега мастни киселини, които имат протективна роля за сърцето.
- Заменете маслото, олиото, палмовото масло и другите мазнини със студено пресован зехтин.
- Хапвайте орехи. Те са много полезни за мозъка, но и са чудесна храна за сърцето и кръвоносните съдове.
- Подправки – градински чай, розмарин, риган и мащерка. Те са мощни антиоксиданти и помощници за сърдечното здраве.
- Тофу (соево сирене). Според редица проучвания, соевият протеин е много по-полезен за тялото ни, отколкото животинският протеин. Тофуто няма вредните животински мазнини, които например има свинското месо, а е много богато на нужните за тялото ни протеини.
- Портокали. Много богати на пектин, който помага в борбата с холестерола. Съдържат също калий и антиоксиданта хесперидин.
- Овесени ядки. Те са наистина закуска за шампиони. Богати на фибри, витамини от В групата, протеини и бавни въглехидрати, те са най-добрият старт на деня.
- Ленено семе/ленено масло. Понижава холестерола, дава на тялото ни полезни мазнини, регулира метаболизма и хормоналния баланс. Смята се, че има силна предпазваща роля по отношение на сърцето.
10. Хапвайте люто, оказва се, че е много полезно за сърцето. А според новите проучвания не е и опасно за стомаха.